Els Agents Rurals En l'àmbit català, aquesta xifra s'eleva fins a un total de 243. En tots els casos els animals rescatats han estat traslladats a diferents centres de fauna gestionats per la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

Un cop allà, els exemplars han rebut tractament veterinari i, un cop recuperats, ja es poden tornar a introduir al seu hàbitat natural sense problemes. Aquest procediment s'ha fet amb tot tipus d'espècies que han pogut tornar a la natura al cap de poc temps.

Un exemple és el cercavores ( Prunella collaris, un ocell passeriforme d'alta muntanya que durant l'hivern es pot trobar en altituds menors de les habituals. Una espècie que fa un niu herbaci a les roques -amb 3 o 5 ous- i menja artròpodes i llavors. Precisament aquest ocell mostra un comportament extremadament confiat davant la presència humana.

La tasca dels centres

Aquestes recuperacions de mamífers i ocells no serien possibles sense la feina dels centres de fauna i els parcs naturals de la zona. Precisament la setmana passada, des del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, es va celebrar el 25è Festival de les aus, que enguany va concentrar més d'una vintena d'activitats gratuïtes per a tots els públics.

L'objectiu de la trobada va ser apropar l'univers dels ocells i la natura a la ciutadania, mitjançant activitats per descobrir la singularitat d'aquest parc i les espècies que s'hi troben. Una de les propostes més destacades va ser l'alliberament de les aus protegides que han arribat ferides als Centres de Recuperació de Fauna de la Generalitat.

En aquesta edició del festival, es van repartir entre tots els assistents un tríptic en forma de guia dels 108 ocells més comuns i significatius que es poden veure als tres parcs naturals del litoral empordanès. També com a novetat, es va inaugurar una exposició fotogràfica d'artistes de Sant Andreu de Barcelona, on mostren els seus treballs després d'una extensa visita al Parc.