La Denominació d'Origen Protegida Oli (DOP) de l'Empordà ha arribat aquest 2017 als 400.000 litres de producció, la quantitat més alta dels últims tres anys, tot i que el sector la qualifica com a «raonable» pel nombre d'oliveres que hi ha a la demarcació. De fet, el president de la DOP Oli de l'Empordà, Simon Casanovas, explica que no hi ha més arbres que els anys anteriors, sinó que han aconseguit «un rendiment més alt» de l'oliva.

Quantitat al marge, Casanovas destaca la qualitat de l'oli que produeixen. «És verd, intens i aguanta molt millor la calor que d'altres, i això el fa especial», comenta. El president posa en valor la varietat que es fa servir, l'Argudell, i recorda que es tracta d'un tipus d'oliva que aguanta èpoques seques com aquest 2017.

Amb tot, des de la DOP reconeixen que, a diferència d'altres productes com el vi, a l'oli «no l'afecta tant la climatologia en termes qualitatius». Tot i això, des del sector recorden que sí que intervé en la quantitat. De fet, asseguren que els últims tres anys la producció va ser més baixa per les inclemències meteorològiques.

La importància del segell

Els productors d'oli empordanesos destaquen la importància de mantenir el segell DOP Oli de l'Empordà, ara que fa deu anys que van obtenir-lo. Casanovas explica que es tracta d'una marca que «permet donar un plus de qualitat» a l'oli, ja que els diferencia de la resta. Per disposar d'aquesta distinció, cal que l'oli que es produeixi sigui verge extra.

«Qui compri oli de l'Empordà sap que està obtenint un producte únic, que només pot aconseguir en aquesta zona. Això ens ajuda a vendre», concreta Casanovas, que també lamenta les dificultats que tenen per produir, en comparació amb d'altres parts de l'Estat on hi ha grans extensions.

En aquest sentit, Simon Casanovas reivindica l'oli de l'Empordà com un producte de proximitat «que et garanteix una alta qualitat». «Nosaltres som una gota d'oli comparat amb el que es produeix a la resta de l'Estat espanyol, però tenim un producte singular», assenyala.

Presentació a Girona

La DOP va presentar ahir la desena collita al Mercat del Lleó de Girona, en un actè en què van participar diversos cuiners gironins. S'hi va poder tastar un esmorzar a base de pa amb oli i una tapa que duia formatge fresc, crema de carbassa i olivada. Tot plegat amanit amb un raig d'oli. A més, durant tot el matí, els veïns de Girona van anar passant pels diferents estands dels productors i van poder degustar l'oli i comprar-ne.

Més tard es va fer una demostració de cuina a càrrec dels xefs que van participar a l'acte, entre els quals hi havia Joan Roca, copropietari del tercer millor restaurant del món, El Celler de Can Roca.

La d'ahir dissabte, però, no serà l'única oportunitat que tindran els amants de l'oli de tastar la nova collita del 2017 de l'Oli de l'Empordà. D'aquí a una setmana, el dissabte 23, tindrà lloc la presentació a Figueres, a la placeta baixa de la Rambla, de 10 del matí a dues del migdia. Durant tot el matí es podrà tastar i adquirir l'oli nou directament dels productors de la DOP. A les deu es farà un esmorzar de pa amb oli i xocolata i posteriorment, a les 12 del migdia, una sessió de cuina en directe a càrrec de l'Escola d'Hostaleria de Figueres.