18 de desembre de 2017
18.12.2017

Els catalans donen més de 7 milions per a la recerca sobre malalties infeccioses

La Fundació la Marató ha recaptat més de 163 milions d'euros per a investigació en tots els seus anys d'història

18.12.2017 | 07:03
Els actors de la sèrie «Merlí», amb Helena Garcia Melero, ahir.

Una de cada tres de les morts del món és causada per una malaltia infecciosa, situació que s'agreuja amb la resistència als antibiòtics, a causa del seu ús generalitzat i incorrecte. Segons adverteix l'Organització Mundial de la Salut (OMS), els pròxims anys es podrien convertir en una greu epidèmia. Són patologies amb molta prevalença i amb uns índexs de mortalitat encara massa alts, sobretot en persones amb altres trastorns o immunodeprimides. Aquest és un dels motius que han impulsat la Fundació la Marató a dedicar-los-hi la 26a edició on enguany s'han recaptat gairebé quatre milions d'euros.

La jornada solidària va arrencar ahir a les vuit del matí amb Ricard Ustrell al micròfon de Catalunya Ràdio, amb cinc hores de programa, i amb la incombustible Helena García Melero dirigint les 15 hores de programació de TV3, iniciades a les 10.00 del matí. Al llarg del dia, diversos testimonis afectats per malalties com la tuberculosi, l'HIV, la grip, la pneumònia, la meningitis o la sèpsia, van explicar les seves vivències. Entre ells, algunes cares conegudes com ara l'actor Abel Folk, el periodista Rafel Bagot o el director de TV3, Vicent Sanchis, que va patir tuberculosi de jove. També va ser el torn d'experts, no només a la pantalla, ja que en diversos centres de salut de Catalunya es van celebrar xerrades i activitats per conèixer i prevenir les malalties infeccioses; al Parc Taulí de Sabadell les infermeres de Control d'Infeccions van realitzar un taller d'higiene de mans, mentre a l'Hospital Clínic de Barcelona van fer un taller infantil per explicar als més menuts què són les malalties infeccioses.

D'altra banda tampoc van faltar les actuacions musicals i les cares conegudes, des de Paula Valls fins a Pawn Gang o els actors de la sèrie Merlí, passant pel cantant islandès Halldor Mar, els presentadors de Tarda Oberta o India Martínez. Tots ells van desfilar pel plató, que es va modificar de color blanc expressament per l'ocasió.

Els telèfons no paraven de despenjar-se gràcies als més de 2.400 voluntaris d'aquesta edició que es van repartir entre Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona per respondre a les trucades del 905-11-50-50 a través de més d'un miler de línies telefòniques. En uns dies marcats per l'agenda política i amb les eleccions del 21-D a l'horitzó, tot semblava indicar que seria una jornada diferent. Els recomptes de la xifra recaptada a les sis de la tarda eren de prop més de 2 milions d'euros, en concret de 2.105.023. A les vuit del vespre, la xifra era de poc més de dos milions i mig d'euros. Al voltant de les nou, la xifra va augmentar fins als 3.901.412 euros, i ja passada la mitjanit s'enfilava per sobre els set milions d'euros.

Està previst que tots els diners recaptats es destinin a projectes d'investigació sobre malalties infeccioses. També es dedicaran a la investigació d'infeccions que es poden agafar al quiròfan o en viatges pel món, com el xarampió, la tos ferina i la diftèria.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades

Enllaços recomanats: Premis cinema