Les dificultats per distingir la veritat de la mentida en l'era de la postveritat van centrar la reflexió dels 270 estudiants de segon curs de Batxillerat en la 9a Jornada de Filosofia de Girona, celebrada divendres. Un dels alumnes participants va apuntar una via: consultar diferents fonts.

L'activitat va implicar alumnat de Filosofia d'instituts de Salt, Anglès, Cassà de la Selva, Girona i Vilablareix, que va debatre i va exposar el seu punt de vista -amb comunicacions compartides amb la resta de companys- a partir de la pregunta «com distingir els fets dels relats?».

El programa es va dividir en dues parts, la primera de les quals es va desenvolupar a la Facultat d'Educació i Psicologia de la UdG i la segona, a l'auditori del Centre Cultural La Mercè. La jornada es va obrir amb el passi de l'audiovisual Cercadors de veritat, realitzat per estudiants de l'institut Salvador Espriu (Salt). Després, l'alumnat dels cinc instituts van participar en 22 sessions de treball simultànies en diferents aules de la universitat, durant les quals van tractar qüestions filosòfiques relacionades amb el tractament públic de la veritat. Aquest primer bloc es va tancar amb una posada en comú de les conclusions i un debat.

La segona part va incloure una ponència del professor de la Universitat de Barcelona Nemrod Carrasco, amb la que va analitzar els conceptes «mentides, ficcions i deliris». També es van premiar les millors comunicacions d'estudiants, entre les quals hi havia les de Jaume Rigo, Laura Vila, Alfonso Sánchez, Susanna Miquel i Pau Vilella.