Els Mossos d'Esquadra han desarticulat un grup criminal que operava per tot Catalunya especialitzat en Mossos d'Esquadrarobatoris Els detinguts estan relacionats amb catorze robatoris amb força a domicili, dos robatoris amb violència i vuit furts.

Els diners obtinguts en els botins els enviaven fora del país a través de companyies d'enviament de diners. La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.

Les detencions han anat a càrrec de l'Àrea d'Investigació Criminal de la Regió Policial de Girona. Els arrestats són un home i quatre dones, d'entre 20 i 61 anys, tots de nacionalitat xilena i veïns del Prat del Llobregat i Cornellà de Llobregat.

Estan acusats de ser els presumptes autors de catorze robatoris amb força a domicili, dos robatoris amb violència i intimidació, vuit furts i pertinença a organització criminal. Els cinc detinguts van passar a disposició judicial davant del jutge de guàrdia de Ripoll, que va decretar l'ingrés a la presó per a tres d'ells.

L'enganyen en sortir del banc

La investigació es va iniciar a principis d'any arran d'un furt que es va produir el dia 25 de gener, a Ripoll, quan dues dones i un home van sostreure els diners a una dona d'edat avançada quan sortia del caixer d'una entitat bancària.

Les indagacions policials van esbrinar que es tractava d'un grup organitzat que operava arreu del territori català realitzant tres tipologies delictives: robatoris amb força a domicili, robatoris amb violència i furts amb el mètode de la taca. Per portar a terme els cops utilitzaven vehicles de lloguer. A més, la policia també va comprovar que un cop aconseguien el seu botí enviaven els diners sostrets fora del país a través de companyies d'enviament. La investigació va concloure el passat 11 de desembre amb la detenció dels cinc membres del grup: quatre a Olot i un al Prat de Llobregat.

Un dels sistemes utilitzats per la banda consistia en el mètode de la taca, que consisteix a seleccionar persones d'edat avançada que a final de mes retiren del banc els diners que han cobrat de la pensió. Un cop els tenen seleccionats, els taquen amb un líquid i tot seguit s'ofereixen a ajudar-los.

Als detinguts se'ls relaciona amb catorze robatoris amb força a l'interior de domicilis comesos durant els mesos de gener, febrer, març i desembre a Catalunya. En tots els casos el principal objectiu eren els aparells electrònics i joies. També se'ls considera autors de vuit furts pel mètode de la taca, un a Ripoll. A més, en dues ocasions, van utilitzar la violència per assegurar-se l'èxit en el furt. En aquests dos casos van aconseguir sostreure 8.200 euros.