La participació a les eleccions catalanes del 21D ha aconseguit en aquesta jornada un rècord històric del 82 per cent, 7 punts més que en les autonòmiques del 2015, quan ja es van batre totes les marques anteriors, en uns comicis caracteritzats per una forta polarització de l'electorat.

La pugna entre partidaris i contraris a la independència de Catalunya i la incertesa sobre quin dels dos blocs obtindria més vots i escons ha portat a aquesta insòlita mobilització dels electors en un dia laborable, una jornada que d'una altra banda ha transcorregut amb normalitat, bon temps i sense incidències destacables.

Aquesta gran participació, que ja havien augurat la majoria de les enquestes, ha aconseguit batre fins i tot el rècord de participació entre totes les conteses electorals celebrades a Espanya, el 79,9% de les generals del 1982, quan va triomfar el PSOE liderat per Felipe González, en una jornada també en dia laborable.

El fet que les eleccions s'hagin celebrat en un dia laborable ha propiciat que els ciutadans hagin desplaçat el moment d'exercir el vot a hores més tardanes que en un dia festiu i, així, a les 13:00 hores se situava en el 34,7%, una xifra elevada però que representava un 0,4 menys que el 2015.

En canvi, a les 18:00 hores s'havia arribat ja al 68,32 per cent del cens, un augment d'un 5,2 % respecte a les autonòmiques del 2015, quan registrava a aquesta hora un 63,12 per cent del cens.

La major participació s'ha registrat a la província de Barcelona, on més del 82% dels electors ha dipositat el seu vot, set punts més que fa dos anys.

A Barcelona ciutat la participació ha estat una mica menor, d'un 81,5 per cent, i un augment de quatre punts i mitjà, doncs l'any 2015 va aconseguir un 77,08 per cent.

La circumscripció de Girona ha estat la segona en participació, amb un 81,5 per cent del cens i un augment d'un 5,5 per cent respecte a 2015.

De la seva banda, Lleida ha registrat una participació d'un 80,6 per cent, set punts respecte a les anteriors eleccions, quan va arribar al 73,63%, i a Tarragona ha estat del 80,4 per cent, més de sis punts sobre 2015, quan la circumscripció tarragonina va arribar al 74,19%.

Tots els partits s'han felicitat per la gran mobilització ciutadana d'aquests comicis i, en aquest sentit, el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, ha dit que les eleccions del 21D han estat convocades de forma "il·legal" pel que són "il·legítimes", si bé l'alta participació dels catalanes "legitima" els resultats.

Junts per Catalunya ha celebrat l'"altíssima" participació en aquestes eleccions i els seus portaveus han manifestat "orgull" per "un país que s'acosta massivament" a votar, a l'hora que ha manifestat el seu convenciment que "el 155 morirà a les urnes.

El secretari general de C's, José Manuel Villegas, ha aplaudit la "normalitat democràtica" de la jornada, ja que es plantejava com "complicada, tensa i polaritzada", així com les dades "històrics" de participació.

El candidat del PSC, Miquel Iceta, ha celebrat també l'alta mobilització en la jornada electoral catalana, i ha destacat que "quanta més participació, més alegria per a tots els demòcrates".

El número tres del PPC per Barcelona, Santi Rodríguez, ha celebrat igualment l'alta participació a les eleccions catalanes, lo que evidència la "gran implicació" dels catalans en la situació política i a intentar sortir de la situació que ha viscut Catalunya en els últims mesos.

La número 2 de la llista de Catalunya en Comú-Podem, Elisenda Alamany, ha subratllat la "participació històrica", que valoren "molt positivament", més després de "els mesos tan durs i delicats que hem viscut últimament".

La portaveu de la CUP Núria Gibert ha qualificat com una "bona notícia" l'augment de la participació en aquests comicis respecte als del 2015, malgrat que la campanya hagi estat "injusta", "desigual" i amb "les cartes marcades.

El secretari tècnic del ministeri de l'Interior, Juan Antonio Puigserver, ha explicat, des del centre de difusió de dades instal·lat a Fira Barcelona, que els escassos incidents que s'han detectat al llarg del dia -la constitució tardana d'alguna de les taules o la falta de material en moments puntuals- són els propis de qualsevol jornada electoral, i fins i tot s'han donat "en una proporció més baixa" que en altres comicis.