L'Institut Català de la Salut (ICS) estalviarà 30,5 milions d'euros amb els expedients de contractació de subministraments i de serveis realitzats de forma agregada durant l'any 2017. D'aquesta manera, l'empresa pública més gran de Catalunya -que gestiona, entre d'altres, l'hospital Josep Trueta de Girona- aprofita les economies d'escala per estalviar recursos públics. Actualment, més del 85 % dels expedients de contractació de l'ICS es fan de forma agregada.

L'estratègia que se segueix és unificar les compres de material per a diversos centres de l'ICS, però també cercar sinergies amb altres institucions sanitàries. Ja s'han fet expedients agregats conjuntament amb l'Institut Català d'Oncologia, el Banc de Sang i Teixits, el Parc Salut Mar, el Consorci Sanitari Integral i l'hospital de la Cerdanya, entre d'altres.

Dels 30,5 milions d'estalvi, prop de 29 corresponen a licitacions que ja s'han adjudicat durant l'any 2017. D'aquests 29 milions, 16 tindran un impacte en el tancament econòmic de 2017 i, els 13 milions restants, en el tancament de 2018. Els altres 1,5 milions corresponen a expedients que estan en fase de licitació (0,8 milions), o bé en fase de preparació (0,7 milions).

La majoria dels expedients que s'han realitzat s'adjudiquen a un únic proveïdor, tot i que n'hi ha alguns que es tramiten com a acord marc amb diversos proveïdors.

Per poder fer compres agregades, és imprescindible estandarditzar els materials i els serveis que utilitzen els centres sanitaris. Això porta aparellat el treball en equip de professionals de tots els àmbits territorials de l'empresa, que han de definir els criteris tècnics i unificar les referències de subministraments.