L'últim Gran Recapte del Banc dels Aliments ha recollit 475 tones de menjar a les comarques de Girona, una xifra que creix menys d'un 1% respecte de les 471 de 2016 i que no revalida els màxims aconseguits fa 3 o 4 anys. El rècord gironí es va assolir el 2014, quan les donacions van pujar fins a les 536 tones de productes alimentaris.

Tot i això, la campanya solidària d'aquest desembre s'ha tancat amb millors resultats que el 2016, ja que entre una edició i l'altra s'ha passat de 471.000 a 476.000 quilos d'aliments. Pel que fa al voluntariat que aquest 2017 s'ha mobilitzat a Girona, s'han superat les 4.000 persones; mentre que l'any passat es van acostar a les 4.500. Amb aquesta participació, el Banc dels Aliments va poder muntar 360 punts de recollida -per 350 el 2016- en supermercats i grans superfícies comercials repartits per 91 poblacions gironines.

Ahir, l'entitat va informar que, encara que el recompte hagi acabat, la xifra definitiva del Gran Recapte. Pel que fa al tipus de menjar recollit, des del Banc dels Aliments van destacar que aquesta edició han rebut més productes nutritius i de llarga durada -que demanen de manera preferent-, com l'oli, la llet i les conserves.

El Gran Recapte es va començar a organitzar davant l'impacte de la crisi econòmica i, en les primeres edicions, el volum de la recollida de menjar es multiplicava d'un any a l'altre. El 2013 va ser el primer que es van superar les 400 tones a Girona (450) i les 500 es van sobrepassar el 2014 i el 2015 (amb 536 i 508, respectivament). Ni l'any passat ni aquest, però, les donacions han tornat a situar-se per sobre dels 500.000 quilos.

El destí d'aquest menjar són els usuaris del centenar d'organitzacions socials que funcionen a les comarques gironines, a les quals subministra el Banc dels Aliments. A través seu, ara, aquesta entitat beneficia 36.000 persones, una xifra inferior a les 42.000 de fa uns anys. Tot i aquest descens, els promotors de la recollida van remarcar que «encara hi ha moltes persones que no tenen prou aliments».

D'altra banda, el Banc va recordar que el menjar aconseguit durant els dos dies del Gran Recapte només representa el 16% del que es reparteix al llarg de tot l'any, que s'apropa a les 3.000 tones. La resta prové d'altres donacions, de la recuperació d'aliments i de les aportacions de la Unió Europea.