29 de desembre de 2017
29.12.2017

Sis espècies noves de mol·lusc per a la costa catalana, quatre a la gironina

L'Escala, Cadaqués, Sant Feliu i Begur són els quatre punts on hi ha hagut la primera cita a Catalunya dels opistobranquis

29.12.2017 | 14:39
Sis espècies noves de mol·lusc per a la costa catalana, quatre a la gironina

Sis espècies d'opistobranquis, un tipus de mol·lusc, han estat documentades per primer cop a Catalunya en els darrers mesos i quatre d'elles en punts de les comarques gironines. L'Escala, Begur, Sant Feliu de Guíxols i Cadaqués són els indrets del litoral gironí on s'han vist i documentat. Mallorca i Sant Adrià del Besós són la resta de punts.

Les dades les recull el Grup d'Investigació d'opistobranquis de Catalunya (GROC), una organització sense ànim de lucre dedicada a l'estudi i a la divulgació d'aquests mol.luscs, i la conservació del seu hàbitat. L'Associació disposa de la col·laboració d'un comitè d'experts que assessoren en relació a la identificació taxonòmica d'exemplars, la implementació de protocols de mostra i el tractament estadístic de les dades.


El darrer observat ha estat a l'Escala, el dia abans de Nadal, a la Punta del Romaní, un lloc habitual de busseig. L'espècie s'anomena Trapania cf hispalensis. Expliquen des del GROC que l'observació "es va realitzar a 14 metres de fondària, en una comunitat d'algues, i l'exemplar estava fent la posta, de manera que com a mínim hi hauria un segon exemplar a les proximitats". L'observador va ser Miquel Mas. 

Miquel CodinaA l'Illa del Toro de Mallorca es va observar el 6 de desembre un Haminoea cyanomarginata. Es trobaven a 27 metres de fondària."Es tracta d'una espècie exòtica originària del Mar Roig i que va arribar al Mediterrani a través del Canal de Suez. La primera observació al Mediterrani és del 2001 a Gràcia i des d'aleshores s'ha anat expandint cap a l'oest. Aquesta seria la primera observació d'aquesta espècie a les aigües de la península Ibèrica", constaten.

https://manager.renr.es/manager/ckeditor/Ruben%20Castrillo


El 23 de novembre es va observar per part de Xavi Salvador a les Piscines del Fòrum de Sant Adrià del Besós, un exemplar de Placida tardyi, la primera cita a Catalunya.A les comarques gironines, es va observar el 19 de novembre, a la Cova de l'Infern de Cadaqués en una sessió matinal per part de Xavi Salvador, un Aplysiopsis elegans, la primera cita per Catalunya i primera cita confirmada pel Mediterrani occidental. La cita explica que l'observació es va fer a tan sols uns metres de fondària sobre algues del gènere Cladophora. També va poder observar les seves postes.  Un exemplar de Caliphylla mediterranea s'ha vist a la Cala Aiguafreda, a Begur. És la primera cita per Catalunya observat el 5 de setembre. "L'observació es va realitzar a uns sis metres de fondària sobre un llit d'algues i els exemplars mesuraven entre 2 i 3 cm", s'explica. 

Es documenta que es tracta de la primera observació de l'espècie al litoral català i, a més, de les poques observacions existents ja que es tracta d'una espècie d'hàbits nocturns i molt críptica.Finalment, en els darrers mesos, a d'agost a les Coves de Cala Maset, a Sant Feliu de Guíxols es va observar per primer cop a Catalunya un exemplar de Polycerella emertoni. Es tracta d'una espècie de dimensions minúscules. 

L'observació es va fer la nit del 28 al 29 d'agost de 2017, segons documente, en el transcurs d'una sessió nocturna d'apnea. Xavier Salvador va observar 11 exemplars del nudibranqui doridaci Polycerella emertoni sobre el briozou Zoobotrion verticillatum. També es van observar còpules i postes. 

Des del GROC posen a disposició de tots els científics "l'esforç desinteressat i constant d'un creixent grup de submarinistes formats per a recollir dades d'opistobranuis".
És de les po ques observacions que s'han fet al Mediterrani on es considera una espècie exòtica originària del Carib i l'Antlàntic Nord Occidental.
A Catalunya hi ha una trentena d'espècies que són les més comunes d'aquests mol·luscs. Formen part de la fauna marina i destaquen per les seva peculiar bellesa. 
Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema