Mossèn Miquel Jordà i Sureda, el religiós gironí que va treballar incansablement per esclarir l'assassinat del capellà empordànès Joan Alsina després del cop d'estat a Xile, va morir ahir als 83 anys a Girona. Jordà, nascut el 9 d'abril de 1934 a Sant Adreu Salou, va conèixer Alsina durant els 30 anys que va treballar a Xile i va destinar 16 anys a anar més enllà de la versió oficial de la seva mort, també acceptada per l'esglèsia xilena, que argumentava que el capellà de Castelló d'Empúries va morir en un enfrontament amb militars.

Jordà va fer els estudis eclesiàstics al Seminari diocesà i va ser orddenat prevere el juliol de 1957 a l'església de sant Martí del Seminari. Va exercir el ministeri sacerdotal primer com a vicari a Sant Feliu de Pallerols, Arbúcies, Palafrugell i Albons.

Al 1960 va marxar com a missioner de l'Obra de Cooperació Sacerdotal Hispanoamericana a l'Arquebisbat de Santiago de Xile, on va treballar pastoralment primer, en una parròquia de la ciutat de Santiago i després a Alhué, Mallarauco, Bollenar, la Pintana i San Bernardo.

Uns anys més tard es va traslladar al sud de Xile, a la regió de Chiloé. Al 98 va marxar a la diòcesi de Pinar del Rio a Cuba per tornar el 1999 a Xile, a la ciutat de Melipilla.

Des del 2013 residia a la residència sacerdotal Bisbe Sibilla de Girona, on va morir ahir. L'enterrament tindrà lloc avui, a dos quarts d'onze del matí a l'església parroquial de Sant Andreu Salou.

Va ser durant la seva etapa xilena que va conèixer Alsina, de qui es va dedicar a esclarir l'assassinat i les tortures que va patir, per restituir així la memòria de l'empordanès. Jordà explicava que els anys dedicats a aportar llum a la mort del seu amic eren «una missió que havia de complir».

Segons aquesta versió oficial, mossèn Alsina es va oposar amb armes a la seva detenció el setembre del 1973 i els soldats van disparar en defensa pròpia.

Arran d'una investigació de Miquel Jordà, però, el soldat que el va matar Alsina va confessar l'assassinat, explicant que l'havia mort sense embenar-li els ulls perquè l'empordanès li havia demanat que no ho fes per poder-lo perdonar.

A l'Audiència Nacional

Gràcies a les proves aportades per Jordà, un jutjat del país llatinoamericà va acabar sentenciant que Alsina «va ser metrallat en una execució portada a terme al marge de la normativa legal vigent» tan sols vuit dies després de la sublevació militar.

Miquel Jordà també va dur el cas d'Alsina i el de cinc religiosos més també executats per l'exèrcit xilè davant l'Audiència Nacional de Madrid. En la seva declaració davant del jutge instructor de la causa oberta contra l'exdictador Pinochet per la desaparició d'espanyols durant la dictadura xilena, el sacerdot va inculpar directament el general.

El capellà va explicar que se sentia «en el deute moral d'explicar tot el que sé perquè tota l'opinió pública s'esgarrifi i conegui els mecanismes que es van originar a Xile, després del cop de Pinochet per eliminar la gent sense judici previ».