04 de gener de 2018
04.01.2018

Aqüífers i pous propers a l'Estany es queden sense aigua per la sequera

Perd 300 milions de litres en dos anys per la sequera i marca el nivell més baix des de l'any 2007 · La situació no és alarmant però s'ha agreujat · L'Ajuntament de Banyoles ha decidit substituir comportes per evitar més pèrdues d'aigua

04.01.2018 | 09:59
Una plataforma a l´Estany de Banyoles on es pot veure el nivell de l´aigua el 27 de desembre del 2017.

L'Estany de Banyoles ha perdut 300 milions de litres durant els darrers dos anys per la manca de pluges. El descens de reserves, segons recullen les dades de la sonda que hi ha instal·lada a l'interior, s'ha accentuat durant el 2017. Ara mateix, l'aigua està uns 25 centímetres per sota del valor que es considera normal -la coneguda com a cota 0- i marca el nivell més baix dels últims onze anys, tal com va avançar Diari de Girona.

El regidor de Medi Ambient de Banyoles, Jordi Bosch, assegura que la situació «no és preocupant» però sí que admet que darrerament la problemàtica «s'ha accentuat». El principal motiu és que municipis propers que s'abastien de pous i aqüífers estan acabant les seves reserves i ara recorren a l'aigua procedent de l'Estany. Els gestors de l'espai han instal·lat mesures per «evitar pèrdues» innecessàries d'aigua. No es tracta, segons Bosch, de «no deixar-ne anar» ja que hi ha recs que depenen de les reserves d'aigua del llac per funcionar. «És veritat que últimament hem estat per sota d'aquest nivell, però ara ens trobem que està molt baix», diu.

De fet, la xifra simbòlica de 300 no s'ha superat en el valor mitjà anual des de fa anys. El 2011 i el 2015 van tancar amb una mitjana molt propera -de 293,77 i de 295,69 respectivament. Des de fa dos anys, però, el descens ha estat constant. El 2016, el valor es va situar en el 244,33 i aquest any es tancarà amb una mitjana de 175,35. Aquest és el valor més baix des del 2007, quan va ser de 197,05. Bosch assenyala que «no hi ha dubte» que la sequera és la principal raó d'aquesta situació ja que les corrents que acaben desembocant a l'Estany s'han reduït molt i «estan molt seques».

«La part més important és la que entra pel subsol, però és que no plou en tot el territori», admet. L'Ajuntament de Banyoles ha decidit substituir les comportes de quatre dels cinc recs que surten de l'estany per poder controlar millor l'evolució del nivell. «No es tracta de no deixar-ne sortir», explica Bosch, però sí que admet que ho regulen per evitar «pèrdues d'aigua innecessàries».

Els recs que estan afectats per la mesura són els de Ca n'Hort, Teixidor, Figuera d'en Xo i Guèmol. El nou sistema, ja existent al rec Major, passa per substituir les comportes de fusta per unes altres -anomenades bagants- que permetran fer «un millor control», segons el regidor. Aquests recs travessen tota la ciutat fins a la riera Canaleta i el riu Ter. El seu ús és sobretot de regadiu i es mantindrà per conservar un cabal mínim.

La reducció de les reserves d'aigua de l'Estany de Banyoles s'ha accentuat darrerament. La raó que explica el regidor és que municipis de l'entorn que s'abastien dels seus pous o aqüífers estan acabant les reserves i ara aquestes s'estan exhaurint. «Aquesta manca d'aigua comença a fer que municipis que tenien pou ara hagin d'estirar de la xarxa pública», explica Jordi Bosch. Les esperances que tenen els gestors de l'Estany és que l'hivern deixi nevades importants i això, amb l'arribada de la primavera, faci que creixin les reserves. De moment, «no hi ha preocupació» per la situació de sequera que viu l'Estany, segons explica el regidor. La davallada del nivell de l'aigua tampoc ha afectat, per ara, les espècies aquàtiques que viuen en aquest ecosistema.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades