La vacuna de la grip És la mateixa que l'hivern passat, i s'ha demostrat que en una de les tres soques, la principal i que afecta sobretot la gent més gran, la A-AH3, només té efectivitat en el 25% dels casos, mentre que el percentatge habitual ronda el 50%. Tot i això, és recomanable seguir-la posant sobretot als col·lectius més vulnerables com ancians i infants. El Departament de Salut

Segons l'epidemiòleg de l'hospital Clínic Antoni Trilla, la vacuna es dissenya gairebé cada any tenint en compte les variants que han tingut més incidència l'anterior i valorant també la seva incidència a l'hivern austral, quan a l'hemisferi nord és estiu.

Un cop acabada l'epidèmia de l'hivern passat a Europa es va veure que una de les tres soques era més resistent a la vacuna i, potser per això, va ser la més freqüent. La vacuna no s'ha pogut canviar i previsiblement aquesta temporada també serà la soca més habitual i que causa més casos greus en els ancians. Tot i això, Trilla vaticina que la temporada, si no hi ha res excepcional, serà normal, «ni la més bona ni la més dolenta» dels últims anys.

El virus de la grip fa setmanes que va en augment i es preveu que en pocs dies pugui entrar en fase d'epidèmia, quan superi els 109 casos per cada 100.000 habitants. En la setmana del 18 al 24 de desembre, últimes dades disponibles, hi havia 97 casos per cada 100.000 habitants, segons el Departament de Salut.

Segons recull el Pla de vigilància de les Infeccions Respiratòries Agudes a Catalunya (Pidirac), a la setmana 50 de l'any s'han registrat 97,6 casos per cada 100.000 habitants, i per tant, encara no s'arriba al llindar epidèmic.

La població infantil, en canvi, si que ha superat el llindar en registrar-se 169 casos en els menors de 4 anys, per cada 100.000 habitants, i els 139, pels d'entre 5 i 14 anys. La incidència entre els menors pot augmentar a partir de la setmana que ve quan tornin a escola, detalla el secretari d'Atenció Primària del sindicat Metges de Catalunya, Oscar Pablos.

La incidència de la grip a Catalunya, doncs, va lleugerament més lenta que a l'Estat, on per segona setmana s'ha superat el nivell d'epidèmia. Segons les dades de Salut Pública, la taxa global a l'estat és de 119,2 casos per 100.000 habitants, i es troba en fase d'ascens de l'ona epidèmica de grip de la temporada 2017-2018.

Durant la darrera setmana de l'any es van registrar sis ingressos de casos greus per virus de la grip en els hospitals de la xarxa sentinella. Des de la setmana 40 s'han produït 52 ingressos greus, mentre que en les mateixes setmanes s'han hospitalitzat 25 casos més.

Entre el 20 i el 26 de desembre, els professionals sanitaris van atendre 74.668 urgències hospitalàries, un 5,25% més que la setmana anterior i un 1,96% més que la mateixa setmana de l'any 2016.

La majoria són urgències de població adulta però un 26,55%, 18.655, correspon a la població pediàtrica sobretot, afectada pel virus respiratori que provoca bronquiolitis. Als centres d'urgència en atenció primària (CUAP), les visites han crescut, també la darrera setmana, un 39,49%, i se n'han registrat un 22,5% més que l'any passat. Les visites pediàtriques van augmentar un 55%.

Són conseqüències típiques de l'hivern, per la qual cosa, els centres sanitaris han posat en marxa els plans de contingència territorial per la temporada en què més activitat generen. En total, hi ha 22 plans, en què es concreta l'increment d'activitat, la contractació de personal, l'adequació de llits, el flux de pacients entre dispositius, el reforç de transport sanitari, la flexibilització de les agendes amb major temps per atendre consultes urgents i reforç de l'atenció primària.

L'augment de l'activitat també s'ha vist amb les trucades al 061, que ha atès 42.745 consultes i 3.856 visites domiciliàries, un 12% més de consultes i un 57,8% més de visites respecte la setmana anterior. L'increment també s'ha donat si es comparen les dades amb les de l'any 2016. Hi ha hagut un 29% més de consultes i un 40,98% més de visites. També s'han atès 3.052 consultes pediàtriques.

Aquest increment a l'atenció primària, segons Pablos, és positiu perquè vol dir que la població és conscient cada cop més que ha d'acudir al CAP abans que als hospitals, però alhora evidencia la falta de personal, segons ell. Així, recorda les retallades patides des del 2012, i considera que l'atenció primària hauria de rebre el 25% del pressupost de Salut, davant del 17% actual. No obstant, admet que actualment és difícil trobar metges a l'atur.

Diu que en molts casos a les urgències dels CAP els pacients s'han d'esperar igual o més que a l'hospital, tot i que es dupliqui el temps de les agendes per a urgències i es redueixi a la meitat l'agenda de visites programades.

Segons Trilla, els serveis estan al límit, però en situació similar a la d'altres anys i recorda igualment que el sistema sanitari «ja s'ha aprimat molt i no té més greix per treure».