L'Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques ha presentat el primer club social del Baix Empordà dirigit a persones amb malaltia mental. Aquest nou recurs, ubicat a Palafrugell i gestionat per l'associació de familiars, està subvencionat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya i compta amb el suport de l'Ajuntament de Palafrugell. La presidenta de l'associació, Maria Combalia, ha posat de relleu la importància del nou equipament per a la rehabilitació i la inclusió social de les persones que tenen una malaltia mental. Els clubs socials constitueixen una estructura de suport social i tenen com a missió contribuir a que les persones amb trastorn mental utilitzin les activitats de lleure per assolir hàbits de salut, independència i participació en la comunitat, incidint i donant suport al projecte vital de la persona. Els clubs socials tenen una funció rehabilitadora i d'inclusió social, i posen l'èmfasi en la participació activa de l'usuari, fomentant espais d'autogestió i d'ajuda mútua.

L'acte inaugural ha tingut lloc al Teatre Municipal de Palafrugell i ha comptat amb la presència de la presidenta de l'associació, Maria Combalia, l'alcalde de Palafrugell, Josep Piferrer, el gerent del CatSalut a Girona, Miquel Carreras, i el psicòleg clínic de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l'Institut d'Assistència Sanitària al Baix Empordà, Agustí Camino.Als clubs socials es treballa la socialització de les persones amb trastorns mentals a través de les seves capacitats amb un programa grupal d'activitats i de tallers amb seguiment individualitzat, on la persona és la protagonista en decidir l'ocupació del seu temps. El club social de Palafrugell s'obre amb 30 places.Les activitats dels clubs són el mitjà per aconseguir els objectius de rehabilitació dins la comunitat amb les persones usuàries i són tan diverses com diferents són les seves necessitats. Es fan activitats com ara anglès, costura, cuina, dibuix o esports, fins a estimulació cognitiva, excursions, informàtica, manualitats, teatre, etc.

Actualment, l'associació disposa de clubs socials a Girona, Figueres, Palafrugell i Blanes.El psicòleg clínic dels equipaments especialitzats de salut mental del Baix Empordà, Agustí Camino, ha posat en valor la funció del club social i ha destacat la tasca de l'associació per al col·lectiu. En el mateix sentit s'ha pronunciat l'alcalde de Palafrugell, Josep Piferrer, que ha posat l'accent en la necessitat del recurs per al territori.Durant l'acte, el doctor Carreras ha destacat la inversió del Departament de Salut en l'atenció a la salut mental al conjunt del territori català, que computa més de 6 milions d'euros (MEUR) en el cas de la demarcació de Girona (2017-2018). Aquest fet ha permès posar en marxa un conjunt de programes i serveis comunitaris d'atenció a la salut mental a la regió sanitària i augmentar el nombre de treballadors de diferents perfils a tots els centres de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions amb un total de prop de 60 professionals.