L'Ajuntament d'Olot, en una de les darreres comissions de govern, va aprovar les clàusules per a la contractació dels serveis de control de la població d'aus, de desinsectació, de tractament preventiu del mosquit tigre i de desratització. La finalitat de la contractació és controlar les poblacions d'animals urbans i evitar que es converteixin en plagues que afectin la vida dels veïns.

El pressupost màxim de l'oferta és de 77.924 ? per dos anys de contracte. L'adjudicatari haurà d'afrontar, entre d'altres, els problemes provocats per l'excés de població de gavians, coloms, el mosquit tigre, l'eruga defoliadora del boix, els tigres dels plàtans i les rates.

L'adjudicatari haurà d'afrontar l'augment d'activitat dels animals urbans que començarà en el mes de març. Pel març començarà el període de nidificació de les aus.

Fa uns anys, l'Ajuntament va aconseguir controlar la població de coloms a través de l'esteriltzació. El problema dels coloms són els excrements, que provoquen l'erosió del mobiliari públic i són causa de caigudes de vianants.

El que és més complicat és el control dels gavians. Són unes aus marines grosses i depredadores que s'han establert a terra perquè els és més senzill menjar els residus de les persones que pescar.

Passen temporades a Olot, on deixen restes de menjar als teulats, mentre volen emeten estridents crits de cacera i d'intimidació i es poden tornar agressius amb els humans.

L'Ajuntament aconsella mantenir els teulats i les terrasses netes i, si cal, posar-hi obstacles en forma de punxes i filats tensats. Entre març i abril, l'Ajuntament sol fer campanyes, en les quals els tècnics punxen els ous. Aconsellen als veïns que quan localitzin els nius avisin els serveis de medi ambient.

Més cap als períodes de calor hi ha la lluita contra el mosquit tigre. Les accions consisteixen a eliminar aigües estancades i a posar insecticida als embornals.

Tot seguit ve la lluita contra el tigre dels plàtans, ara, amb la injecció directa d'insecticida al tronc dels arbres.

L'expansió de l'eruga defoliadora del boix va ser una de les grans lluites de l'estiu passat. Els tècnics van tenir dificultats per aconseguir la supervivència dels boixos del parc Nou, la plaça Clarà i d'altres llocs. Les rates són un problema de tots els temps. El verí i la netedat són les armes que els especialistes fan servir.