Les precipitacions en forma de neu d'aquest darrer cap de setmana van deixar gruixos d'entre 20 i 50 centímetres de neu nova per sobre la cota 1.800 metres, amb l'excepció del nord de l'Aran, on al Lac Redon es van acumular 74 centímetres, i al Ripollès, 65 centímetres a Ulldeter (2.410 m).

Aquesta situació es va produir gràcies a l'arribada d'un profund solc a nivells mitjans i alts, amb la formació d'una depressió que va afectar de manera directa molts punts de tota la península Ibèrica. Segons les dades proporcionades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), la resta de valors més destacats van ser els 46 centímetres a Espot (2.519 m) i Ulldeter (1.999), els 45 centímetres de Sant Joan de L'Erm (1.720 m) i Malniu (2.230 m), els 43 de Certascan (2.400 m), al Pallars Sobirà.

De fet, en el cas de les estacions d'esquí ubicades a les comarques gironines, les nevades del diumenge van acumular gruixos de fins a 65 centímetres i van deixar les estacions en unes condicions òptimes que van atraure un gran nombre d'esquiadors. De 50 a 100 centímetres en el cas de la Molina; de 70 a 100 centímetres a Vall de Núria; de 65 a 95 centímetres a Vallter 2000; de 90 a 140 centímetres a Port Ainé, i de 75 a 125 centímetres a Espot. De fet, les previsions per als pròxims dies continuen d'allò més favorables, ja que les darreres nevades i la feina dels tècnics de pistes afavoriran l'obertura del màxim nombre de pistes i remuntadors.

Més precipitacions

Pel que fa a les pluges, es van registrar més de 100 mm a sectors del litoral i prelitoral, un episodi de precipitació que no es produïa de manera tan extensa i abundant des del 18 i 19 d'octubre. La precipitació acumulada va superar els 50 mil·límetres en alguns sectors del Pirineu, especialment en cotes altes, i a la Terra Alta. Per contra, va ser inferior als 10 mm a diversos sectors de Ponent i del litoral central, amb acumulacions minses (menys de 5mm) a la Costa Daurada i el Delta de l'Ebre.

En alguns casos, la precipitació va ser intensa, sobretot dissabte a la tarda i la vespre, quan en tres estacions es van superar els 20 litres per metre quadrat en mitja hora. Es tracta dels 31,8 litres per metre quadrat a Horta de Sant Joan, dels 23,2 a Pinós i dels 21,9. En el cas d' Horta de Sant Joan, la tempesta va deixar un total de 86,6 mm al llarg de la tarda i vespre de dissabte i va anar acompanyada de molta calamarsa.

Ratxes de més de 100 km/h

El vent -provinent sobretot del sud, sud-est i est que impulsava la depressió- es va notar de valent amb cops de fins a 141,8 quilòmetres per hora a la Tosa d'Alp 2500; de 112,7 quilòmetres per hora a Navata, de 111,2 quilòmetre per hora al Port del Comte (2.316m) i els 110,5 quilòmetres per hora a Ulldeter (2.410). També destaquen els 74,9 quilòmetres per hora que es van registrar dissabte al vespre a l'Observatori Fabra de Barcelona i a Falset.

D'altra banda, l'SMC també va detectar una activitat elèctrica «excepcional» per ser el mes de gener, amb un total de 1.529 llamps sobre el territori català, quan la mitjana és de 66 descàrregues. A les comarques de Girona on més en van caure van ser a les comarques del Gironès, la Selva, el Pla de l'Estany, el Ripollès i la Garrotxa. Amb una menor mesura van passar de llarg a l'Alt i Baix Empordà, on la quantitat no va ser tan significativa com en primers llocs mencionats.

Les temperatures també van acompanyar el temporal i es va produir un descens notable que encara ahir es va fer notar en alguns indrets. Entre algunes de les mínimes més destacades hi havia Puigcerdà, amb 6,8 graus negatius, o Das-Aeròdrom, on se'n van registrar -6,4. Les màximes no van superar els 13 graus en tota la demarcació.