Fins a vuit persones acusades de gihadisme han acabat detingudes per la policia durant el 2017 a les comarques de Girona. Això les situa en la quarta zona d'Espanya amb més arrestats per aquest tipus de terrorisme.

Totes aquestes detencions s'han portat a terme cinc operacions desplegades tant pels Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Civil com la Policia Nacional. Cossos policials que es troben en plena alerta per terrorisme islamista.

Per sobre de Girona hi ha la província de Madrid amb 14 detencions en onze operacions policials; la demarcació de Barcelona amb 13 arrestos en set operatius i la ciutat autònoma de Melilla, amb nou detinguts en sis dispositius.

Cal recordar que Catalunya va ser castigada durament aquest estiu passat pel terrorisme gihadista amb uns greus atemptats de l'agost amb múltiples víctimes mortals a Barcelona i Cambrils.

A les comarques de Girona, es va descobrir que la cèl·lula terrorista autora d'aquesta massacre provenia de Ripoll. De la cèl·lula, van morir-ne cinc dels 14 membres en una explosió a la casa d'Alcanar on fabricaven el material per provocar una gran massacre. Els membres de la banda tenien relació entre ells, alguns fins i tot eren germans i anaven a la mesquita de Ripoll. L'imam va morir en l'explosió d'Alcanar i era el suposat cap del grup. A Ripoll però, la policia va acabar detenint tres persones com a presumptes autors dels atemptats o per estar-hi relacionats.

Tres arrestats a Figueres

Les detencions més recents però a les comarques de Girona van ser a Figueres el dia 5 de desembre de 2017. Aquí van arrestar dos germans d'origen marroquí de 30 i 31 anys que es dedicaven presumptament a administrar una complexa xarxa de comunicació per difondre propaganda gihadista on s'explicava com fabricar explosius o, fins i tot, com apunyalar civils. Ambdós van ingressar a presó.

A Figueres també van arrestar un altre presumpte terrorista el 13 de gener. Es tracta d'un holandès que, segons els investigadors, pertanyia a l'Estat Islàmic i tenia una ordre de detenció de les autoritats holandeses per la seva presumpta pertinença al grup terrorista.

Una jove espanyola a Palamós

Un altre cas es remunta al 17 d'octubre, quan feia dos mesos dels atemptats de Barcelona i Cambrils. La Guàrdia Civil va arrestar una jove de Palamós perquè presumptament formava part d'una xarxa afí al Daesh amb la funció de reclutar i enviar gihadistes a zones en conflicte. La noia estava disposada a viatjar a Síria. Per poder arribar a la jove, va ser clau el paper de l'FBI, que va ser qui va poder ajudar a rastrejar el rastre i identificar-la. L'arrestada és espanyola, té 21 anys, va néixer a Palamós i el jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz va decidir enviar-la a la presó incondicional.

Una altra detenció del 2017 és la que va tenir lloc el març a Santa Coloma de Farners. En aquest cas, un veí, de 43 anys i nacionalitat marroquina, va ser detingut perquè presumptament formava part d'una trama organitzada que feia arribar diners a combatents desplaçats a la zona del conflicte bèl·lic de Síria.

Es dona el cas que és germà d'un combatent que va morir el 2015 a Síria mentre lluitava amb els gihadistes. Aquest, juntament amb dos germans més, que van ser arrestats a Arbúcies l'estiu de 2016, presumptament feia arribar diners als administradors econòmics del grup terrorista Estat Islàmic.

75 arrestats a Espanya

A tot Espanya durant el 2017 es van fer 75 detencions en 51 operacions relacionades amb el terrorisme gihadista, segons l'últim mapa del gihadisme tancat el dia 31 de desembre, publicat pel Ministeri de l'Interior.