La Generalitat. En el primer trimestre d'enguany, el Pla entrarà en exposició pública i es preveu que l'aprovació definitiva tingui lloc poc després.

El Pla Especial de l'Alta Garrotxa va entrar en fase d'aprovació el 2010, però els canvis en els Departaments de Territori i Sostenibilitat i Agricultura, Ramaderia, Pesca i Medi Ambient el van encallar.

Eren canvis relacionats amb la fora crisi econòmica que patia el país i l'aprovació del pla havia deixat de ser una prioritat.

L'aturada va ser protestada en diferents ocasions en el ple del Consell Comarcal de la Garrotxa. A mitjans del 2017, el Consorci de l'Alta Garrotxa va haver d'actualitzar el document, perquè havia quedat obsolet.

Ara, amb el nom de Pla de Protecció del Medi Natural i del Paisatge, el pla està actualitzat i torna a estar en mans del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat.

El Pla és necessari per a les necessitats de protecció de l'Alta Garrotxa. En els darrers temps, la riera de Sant Aniol s'ha convertit en lloc de bany i també s'han detectat conductes perjudicials per a l'entorn.

L'entrada en servei del pla farà que el Consorci de l'Alta Garrotxa pugui adoptar mesures de control als accessos i, si s'escau, posar una taxa ambiental.

Ple del Consorci

En el ple del 13 de desembre, el Consorci de l'Alta Garrotxa va debatre la reactivació dels tràmits del pla i va aprovar un pressupost de 264.590 euros.

Els comptes fan possible el manteniment de l'estructura de personal actual i l'execució d'un programa d'actuacions. En cada exercici, el Consorci impulsa treballs de control d'espècies protegides, procura pel manteniment dels camins i fa accions de cara als espais oberts.