La CUP de la CUPDiputació de Gironael MidCat, el projecte de gasoducte que ha de creuar la província per connectar Espanya i França. La CUP s'oposa a la construcció del gasoducte «tant per l'elevat impacte ecològic que pot tenir una obra d'aquesta magnitud, com per l'efecte negatiu que podria tenir aquesta infraestructura per a diferents sectors de l'economia de comarques gironines, com l'agricultura o la ramaderia». La formació, a més, considera «obsolet» el model energètic basat en energies fòssils, i reclama «més polítiques i recursos» per fomentar les energies renovables.

El MidCat és un dels projectes d'infraestructures inclosos a la 3a llista de Projectes d'Interès Comunitari i afectaria directament el territori. Es tracta d'un gasoducte d'interconnexió entre la península Ibèrica i França, que va iniciar la seva tramitació el 2007 i es va paralitzar per l'Estat francès el 2010. Tot i així, el 2011 el Govern espanyol va executar el primer tram del projecte des de Martorell fins a Hostalric. Ara el gasoducte es reactiva per completar un segon tram des d'Hostalric a Figueres, i el tram transpirinenc.

Quinze pobles afectats

Segons el projecte, publicat el 2008, els municipis afectats en el tram Hostalric-Figuere serien Hostalric, Sant Feliu de Buixalleu, Maçanet de la Selva, Sils, Riudellots de la Selva, Aiguaviva, Bescanó, Salt, Sant Gregori, Palol de Revardit, Cornellà de Terri, Vilademuls, Pontós, Borrassà i Avinyonet de Puigventós. «La majoria d'aquests municipis s'ubiquen en entorns d'alt valor agrícola, ecològic i paisatgístic, sovint protegits», recorda la CUP.