Un any després de l'assassinat de dos Agents Rurals Des de llavors, les patrulles destinades a fer controls de caça han passat de ser de dos a tres agents i aquest tercer duu una arma llarga.

Tot i això, els agents encara no disposen de les armilles que havien d'arribar a finals de 2017 per a tots els efectius, perquè la intervenció econòmica a causa de l'aplicació de l'article 155 «ho ha aturat tot», lamenten. Sense Govern ni Parlament tampoc es pot aprovar el nou reglament d'armes i per tant els agents rurals tampoc duen encara les manilles ni les defenses extensibles promeses.

Laments pel 155

Tot i els laments pel 155, el juny, quan encara no s'havia aplicat l'article, la llavors consellera d'Agricultura va admetre que els Agents Rurals de la província encara tenien el mateix nombre d'armes i armilles, el juny, quan encara no s'havia aplicat l'article, la llavors consellera d'Agricultura va admetre que els Agents Rurals de la província encara tenien el mateix nombre d'armes i armilles malgrat haver-se donat l'ordre del nou equipament de protecció.

Arran de la tragèdia d'Aspa també han disminuït en un 26,6% les actuacions en controls de caça a Catalunya, a causa, principalment, del procés de dol patit pels companys del cos així com el canvi en el procediment que va suposar l'augment de dos a tres efectius per patrulla en les inspeccions.

A punt que es compleixi un any del crim d'Aspa, l'ACN ha parlat amb el director general del Cos d'Agents Rurals, Marc Costa; el president de l'Associació Professional d'Agents Rurals de Catalunya (Asparc), Josep Capdevila, i l'advocat de les famílies de les víctimes, Pau Simarro, sobre què ha canviat i què falta per fer arran de l'assassinat de dos agents rurals, de 43 i 39 anys, a mans d'un caçador, veí de Vacarisses (Vallès Occidental), el 21 de gener de 2017.

Comissió d'experts

Llavors es va crear una Comissió d'Experts per avaluar els fets i proposar mesures per evitar que aquests es tornessin a produir. Segons Capdevila, s'estan acabant de redactar les conclusions que, calcula, es faran públiques entre el febrer i el març d'aquest 2018.

El principal escull amb què s'han trobat ha estat l'aplicació del 155, coincideixen. Segons Costa, el 155 ha afectat «moltíssim» perquè ha endarrerit molts aspectes de funcionament, com ara el reglament d'armes o la convocatòria de 50 places de subinspectors. «Hi ha moltes decisions polítiques que no s'han pogut prendre perquè la nostra consellera està a l'exili». Assegura, però, que ells han anat treballant perquè «quan tornem a tenir Govern, puguem tirar endavant les iniciatives que no hem pogut tirar endavant per culpa de la intervenció».

Pel que fa a les inspeccions de caça, el 2016 es van realitzar 15.400 actuacions mentre que el 2017 en van ser 11.300. Capdevila reconeix que aquest tipus d'actuacions són voluntàries i arran d'Aspa, alguns efectius no han volgut fer-les. Segons Costa, la disminució no es deu necessàriament a que hi hagi agents que no volen fer inspeccions de caça, sinó que cal tenir en compte que, a banda de la repercussió dels fets d'Aspa, s'ha modificat el procediment i per tant l'operativitat és més complicada.

«Després d'Aspa hi va haver un temps, especialment a les terres de Lleida, on van haver de fer el dol i superar el tràgic succés, com és la mort de dos companys, en un cos com els Agents Rurals, molt vocacional, on es coneixen tots», ha afegit Costa.

La meitat amb formació

Arran d'Aspa, a més de l'augment de dos a tres agents en les patrulles d'inspeccions de caça, es va prendre com a nova mesura un curs de formació que han de rebre tots els agents rurals. De moment, però, només l'han rebut poc més de la meitat dels 500 agents rurals que hi ha a tot Catalunya. Capdevila també ha explicat que des d'Aspa, «si no hi ha prou armilles per dur a terme una inspecció de caça, aquesta no es fa perquè el primer és la seguretat».

Un altre dels canvis que han notat és que s'està informant els caçadors que quan una patrulla d'agents rurals els requereixi per dur a terme una actuació de control, els caçadors hauran de deixar l'arma a terra, i «molts ja ho saben i abans de dir-los-ho, ja deixen l'arma a terra».

Si no ho fessin se'ls podria sancionar per desobediència a un agent de l'autoritat.

Per altra banda, Simarro ha explicat que les famílies dels dos agents rurals morts inicien avui la reclamació de responsabilitat civil a la Generalitat