Els pacients amb trastorns neurològics poden millorar les funcions cognitives des de casa i de forma gratuïta amb un web creat per dos professionals de l'hospital Trueta de Girona. EM-Line! memory és el primer programa en línia de rehabilitació cognitivaEM-Line! memory, i proposa exercicis i dinàmiques per treballar durant 45 minuts al dia. Està adreçat especialment als pacients amb esclerosi múltiple però també pot servir perquè persones que han patit un ictus, un traumatisme cranioencefàlic o una infecció cerebral recuperin les funcions cognitives.

Permet treballar en dos nivells de memòria: la memòria d'aprenentatge (la necessària per aprendre les coses del dia a dia) i la de treball (que serveix per solucionar problemes puntuals en un temps determinat).

El neuropsicòleg Jordi Gich, de la Unitat de Neuroimmunologia i Esclerosi Múltiple de Girona, ressalta que són activitats «molt divertides» i «molt agradables» que els pacients fan des de casa amb l'ordinador durant 45 minuts al dia. Hi ha exercicis de càlcul, percepció d'imatges, comprensió de textos o jocs de paraules.

Els pacients han de passar pel filtre d'un especialista: s'inscriuen gratuïtament a www.em.line.com i només han d'adjuntar l'informe mèdic elaborat per un neuròleg, un neuropsicòleg o un psiquiatre.

Els creadors del recurs ressalten que és un complement al tractament mèdic. «S'ha de plantejar com un tractament coadjuvant al mèdic o farmacològic, no tenim pastilles útils per millorar el deteriorament cognitiu i aquest programa és un tractament que funciona», destaca el doctor Lluís Ramió, cap del servei de Neurologia del Truetai Santa Caterina.

Gich i Ramió detallen que l'origen del web era omplir un «buit» que hi havia entre el diagnòstic d'una esclerosi múltiple «Era un buit que podia ser d'anys, ara els pacients podran seguir amb la seva activitat diària i treballar per millorar les seves funcions cognitives», diu Gich.

Van fer un estudi pilot a la unitat d'esclerosi múltiple de Girona. Després de sis mesos fent els exercicis diaris, van comprovar que havien millorat en diferents funcions cognitives afectades, com ara la memòria visual o la velocitat a l'hora de planificar i executar accions. També milloraven la selecció de paraules per comunicar-se.

El projecte està disponible en català, castellà i anglès i ara estan traduint els exercicis a l'italià. Té tres tipus de llicències: per a pacients, per a professionals que podran tenir un control de l'evolució del pacients i per a investigadors, un apartat concebut per a professionals que duguin a terme recerca sobre la rehabilitació neuropsicològica.

El projecte concebut per Gich i Ramió ha tingut el suport de Jordi Freixenet i Rafel Garcia (de la Universitat de Girona) i matemàtics especialistes en la creació de jocs, lingüistes i enginyers informàtics. Tot l'equip forma part de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona, l'Idibgi.