La GeneralitatEs tracta d'espais situats a Castelló d'Empúries i Sant Pere Pescador, i Torroella de Montgrí i Pals. Està previst que les obres acabin aquesta primavera.

Les obres, amb un pressupost de prop de 600.000 euros, que es financen amb fons europeu FEDER, pretenen frenar els factors de degradació dels sistemes dunars, i indirectament de la seva flora i fauna associada; recuperar-ne la morfologia dunar; eliminar la flora invasora; i recuperar els hàbitats dunars reforçant la vegetació autòctona.

Recuperació de la zona

Per frenar els principals factors de degradació dels sistemes dunars, la Generalitat com assegura en un comunicat està instal·lant un acordonament que dissuadeixi el pas de les persones i recuperi la morfologia pròpia dels fronts dunars mitjançant captadors.

Aquests elements permeten retenir les sorres, generar i recuperar morfologies dunars i evitar fenòmens erosius, afavorint la resistència a les llevantades. Finalment es recuperaran els hàbitats dunars, d'alt interès comunitari, es reforçarà la vegetació autòctona, eliminant espècies de flora invasora, i s'instal·larà senyalització informativa.

A la costa empordanesa, l'impacte humà, com la urbanització, la sobrefreqüentació, o l'alteració de la dinàmica fluvial i marina, ha canviat històricament els fluxos de transport i sedimentació de la sorra i els moviments propis dels sistemes dunars, cosa que ha provocat fenòmens erosius que han portat a la pèrdua de funcionalitat.

Espècies afectades

Recuperar les morfologies dunars és una prioritat. Algunes espècies, com el corriol camanegre, que té en aquestes platges les principals poblacions reproductores del litoral gironí, es veuen afectades directament per aquesta degradació. A més, la flora invasora contribueix a incrementar les amenaces sobre les espècies pròpies dels sistemes dunars.

Els projectes del Programa d'Infraestructura Verda de Catalunya s'emmarquen en l' Estratègia de la Unió Europea sobre la Biodiversitat fins a 2020: la nostra assegurança de vida i capital natural. Un dels objectius d'aquesta és el de mantenir i millorar la infraestructura verda i restaurar ecosistemes degradats que garanteixi una millor connectivitat funcional entre ecosistemes, dins i fora dels espais Natura 2000.