Medinyà ha deixat de ser el municipi 222 de les comarques gironines i ha tornat a annexionar-se a Sant Julià de Ramis. A finals del mes de setembre de l'any passat, el Tribunal Constitucional (TC) va anul·lar la llei que creava el municipi, emparant-se en el fet que no es complien el requisits bàsics per a la segregació (perquè el poble té menys de 5.000 habitants).

La sentència de l'alt tribunal espanyol, agreujada per l'aplicació del 155, no ha deixat cap marge. I la comissió gestora, que havia de comandar Medinyà fins a les properes municipals, s'ha vist forçada a desaparèixer. Després d'aprovar dissoldre's al novembre, el dimecres es va celebrar el darrer ple.

La seva presidenta, Montse Garcia, ja va dir, però, que en cap cas tanquen la porta a «reactivar» la situació que han tingut fins ara. «Ens vam constituir com a comissió gestora el 16 de gener del 2016, sota l'empara del Departament de Governació, i ara ens veiem obligats a dissoldre'ns i a tancar una etapa», va afegir.

A la pràctica, això suposarà que la llar d'infants -l'únic servei que s'havia traspassat- torni a dependre de l'Ajuntament de Sant Julià, que també subrogarà el contracte de l'educadora. L'alcalde de Sant Julià, Marc Puigtió, ja va dir, però, que Medinyà tindria autonomia.

De fet, al pressupost d'aquest 2018, que ascendeix a 3,5 milions d'euros, ja hi ha partides separades. «Per molt que el govern espanyol hagi aturat la segregació de Medinyà, nosaltres continuarem treballant de manera separada perquè així ho van votar els ciutadans; la sentència del TC no pot trepitjar la voluntat dels nostres veïns», va dir l'alcalde.