L’atenció de 44.372 consultes sobre el dret d’estrangeria i la integració de les persones estrangeres, a través del número de telèfon 012, aporta una altra dada rellevant de l’informe d’activitat del 2017. El 57,1% de les comunicacions les han fet ciutadans immigrants i el 39,1%, personal de les administracions públiques -sobretot d’ajuntaments.

Sobre aquest servei, el secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania va avançar que en els propers mesos s’hi incorporarà una persona especialitzada en delictes d’odi i una altra d’especialitzada en el treball de cures. «És un delicte que no es manifesta», va lamentar, i va remarcar la importància d’oferir una millor atenció a les víctimes de discriminació.

D’altra banda, el resum de 2017 també aporta informació sobre les 40 principals nacionalitats estrangeres presents Catalunya; un llistat que encapçalen el Marroc i Romania, seguides a més distància per Xina, Itàlia, Pakistan, França, Hondures, Bolívia, Colòmbia i Equador. Respecte a Hondures, a la setena posició i l’única nacionalitat que ha incrementat les peticions d’arrelament, Amorós va alertar que cada vegada hi ha més dones hondurenyes que arriben sense la documentació en regla i de manera sistemàtica, trobant-se en una situació de vulnerabilitat.