La llevantada amb nevades i pluges que han caigut durant les últimes hores i que encara descarreguen aquest matí està provocant complicacions a les comarques de Girona, sobretot de trànsit.

Els efectes de la nevada s'han traslladat sobretot a les comarques del Ripollès, la Selva i la Cerdanya.

En aquests moments, a les 18 hores del migdia, hi ha tres carreteres tallades, a la província. 3 tallades i 6 ús cadenes, amb 1 tram amb restriccions per vehicles de 3a categoria: afecta les comarques de la Garrotxa, Ripollès, la Selva, Osona i Cerdanya.

3 tallades: C-38 entre Coll d’Ares i frontera, GIV-4016 Planoles-Toses i GIV-5201 Viladrau-Sant Marçal de Montseny

Restricció de camions a la N-260 entre Ribes de Freser i Fontanals de Cerdanya

A la resta de la província, hi ha sis vies on cal utilitzar les cadenes i en algunes d'aquestes, els camions d'alt tonatge -tres eixos- no poden circular-hi per la presència de neu. Són les següents:

  • La C-38 entre Camprodon i Molló
  • L'N-260 entre Ribes de Freser i Fontanals i l'N-260 Isòvol - Martinet
  • La GIV-5411 del Coll del Revell fins a Sant Hilari Sacalm
  • La GIV-5201 a Viladrau
  • L'N-260a Riudaura
  • La GI-521 Riudaura - Sant Joan de les Abadesses
  • La GI-402 Ripoll - Gombrèn

Les màquines llevaneus no han parat de treballar durant la tarda d'ahir fins avui del matí perquè la situació no fos més complicada.

La precipitació en forma de neu ha dificultat el pas de vehicles per l'Eix Transversal en el tram d'Espinelves, Arbúcies i el coll de Ravell. Durant bona part de la nit, fins a les vuit del matí per poder circular per la C-25 era obligatori l'ús de cadenes.

A última hora d'ahir a la tarda, alguns vehicles van quedar aturats al voral mentre actuaven les màquines llevaneus. La precipitació no va ser molt important però la baixa temperatura va comportar que aparegués glaç a la calçada i això feia que la circulació fos molt perillosa.

A causa de la forta nevada, un autocar va quedar atrapat a Toses i els Mossos i Bombers van haver de rescatar-ne el passatge, tot estranger.

També hi ha problemes ferroviaris, la línia R3 de rodalies entre Ripoll i Puigcerdà està tallada. L'última parada que s'efectua és a Ribes per les inclemències meterològiques. Segons Rodalies, no es pot traslladar la gent en un transport alternatiu a causa de la situació de nevades.

Transport escolar suspès

Un altre dels aspectes del temporal de llevant i de les nevades ha estat la suspensió de línies de transport escolar.

Segons ha informat Protecció Civil de la Generalitat, queden suspeses totes les línies del transport escolar de la comarca de la Cerdanya per la nevada.

Al Ripollès en canvi, s'han suspès les línies de primària i secundària que fan trasllats d'alumnes en cotes altes. I la línia de Campdevànol.

En total, segons informa el Consell Comarcal del Ripollès s'han vist afectats uns 184 alumnes. I és que arran del temporal de les 23 expedicions de transport escolar, setze s´han suspès, tres s´han desenvolupat parcialment i quatre s´han executat amb normalitat.

Pel que fa als gruixos de neu, el Meteocat els ha actualitzat de bon matí. I a les zones altes del Ripollès han deixat una bona cap de neu nova.

A Puigcerdà, segons informa l'observador local, fins a les nou del matí, s'han acumulat 47 centímetres.

Durant l'última hora del dia les precipitacions en forma de neu van arribar també a la Garrotxa. I aquest matí ho ha fet de valent. A la mateixa ciutat dOlot hi ha hagut volves i en molts punts de la comarca ha agafat.

A les estacions d'esquí les nevades de les últimes hores han deixat molta neu nova. A continuació els registres més destacats.

En cotes baixes les precipitacions han estat en forma de pluja. I aquestes juntament amb la neu també han generat sortides dels Bombers. Bàsicament per caigudes d'arbres a la calçada com a Sant Hilari Sacalm o Ribes de Freser. Però també algunes per petites inundacions com a Figueres.

Les pluges es poden observar en aquest mapa del Servei Meteorològic de Catalunya. L'acumulació de precipitacions a les comarques de Girona, és d'entre 20 a 30 litres de mitjana.

El Servei Meteorològic de Catalunya SMC preveu que avui continuarà nevant a la meitat nord de la Catalunya Central entorn de la cota 700metres , on hi ha gruixos de 10 centímetres. Localment la cota pot baixar fins las 400-500 metres.

A partir del migdia es preveu que la cota vagi pujant fins als 1.000 metres.