La companyia Telefónica Movistar ha demanat permís a l'Ajuntament de Santa Pau per poder desplegar la fibra òptica pel nucli urbà. El consistori ha condicionat el permís a la inclusió dels sectors de Puigdemar i del barri de la Quintana al projecte.

Ara, el dubte està en si Telefónica portarà la fibra òptica des d'Olot o ho farà des del veïnat de Sant Martí, on té una instal·lació. En el cas que la companyia decideixi fer la conducció des d'Olot, l'Ajuntament els aconsellarà que segueixin el bicicarril i que el Departament de Territori i Sostenibilitat ha de començar pels voltants del mes de juny.

De fet, les obres del bicicarril haurien d'haver començat pel gener, però desacords en les expropiacions entre els propietaris dels terrenys i la Generalitat han retardat l'inici, i ara la previsió és que les obres del bicicarril comencin pel juny i que estiguin acabades abans, entre el final del 2018 i l'inici del 2019.

En tot cas, si la fibra òptica de Telefónica segueix el trajecte d'Olot a Santa Pau, procuraran que la companyia deixi connexió de fibra òptica als sectors de ca la Guapa i can Xel.

Paral·lelament, la xarxa de fibra òptica mancomunada lliure Xarxa de Fibra Òptica de la Garrotxa (XAFOGAR) a finals del 2017 va oferir la fibra òptica als veïns de Santa Pau. La iniciativa no va reeixir, perquè no van trobar prou interessats a fer una subscripció amb la xarxa local.

La mecànica per al desplegament de la fibra òptica a la Garrotxa és que les empreses, famílies i ajuntaments es facin clients de la fundació que fa la instal·lació. Els clients paguen una taxa d'entrada que possibilita l'avanç del desplegament. Després, la taxa se'ls torna amb les quotes que paguen els que se sumen al servei. Ara, almenys el 50% del desplegament de la fibra òptica a la Garrotxa ja està fet.

En tot cas, l'Ajuntament ha previst destinar 15.000 ? del pressupost del 2018 per al desplegament de la fibra òptica a través de Xafogar. La voluntat és que els veïns puguin escollir entre dues ofertes.