El Departament de Salut va distribuir l'any passat unes 355.000 dosis de vacunes entre els 120 centres vacunals de les comarques gironines. Aquests centres de vacunació van administrar durant el 2017 entre el 92 i el 95% d'aquestes dosis subministrades pel Servei de Gestió Integral de Vacunes a Girona, el SeGIV de Girona, que actualment gestiona una setantena de preparats diferents.

Aquestes són algunes de les dades difoses durant la sessió «Vacunes, teniu dubtes?» que van impartir tècnics del Programa de Vacunes de l'Agència de Salut Pública de Catalunya a Girona als farmacèutics gironins, una activitat incosa en el pla formatiu 2018 del Col·legi de Farmacèutics de Girona.

L'objectiu de la sessió era actualitzar els coneixements en el maneig de les vacunes i en les darreres novetats del calendari de vacunacions sistemàtiques de Catalunya, a més de poder consultar dubtes als responsables del programa.

S'hi van abordar qüestions com les funcions del Servei de Gestió Integral de Vacunes, els requisits que ha de complir un centre vacunal, el calendari de vacunacions sistemàtiques, la cadena de fred o les falses contraindicacions per a l'administració de les vacunes.

El calendari vacunal

El calendari de vacunacions actual és el que va entrar en vigor el juliol de 2016, que va reajustar dates i dosis d'algunes vacunes i va suposar la incorporació de dues vacunes a la primera infància: la vacuna contra el pneumococ (antipneumocòccica conjugada) i la vacuna contra la varicel·la (antivaricel·losa)