Cinc centres gironins es troben entre els 30 que la Fundació Jaume Bofill ha seleccionat d'arreu de Catalunya per tirar endavant el projecte Biblio(r)evolució, l'objectiu del qual és repensar els usos de les biblioteques escolars i donar la volta a la limitació de recursos fruit de les retallades. La convocatòria de la fundació, oberta al novembre, va rebre 145 candidatures.

La selecció gironina inclou les escoles Frigolet, de Porqueres, i Jaume Vicens Vives, de Roses; a més dels instituts El Pedró, de l'Escala, Illa de Rodes, de Roses, i Pla de l'Estany, de Banyoles.

Un jurat especialitzat ha escollit 30 centres, la meitat dels quals són d'educació Infantil i Primària i l'altra, de Secundària o mixtes. La gran majoria, 27, són de titularitat pública i 3, privats concertats. Pel que fa a la distribució territorial, 22 es troben a les comarques barcelonines, 5 a les de Girona, 2 a Tarragona -a la capital i a Reus- i un altre a Lleida -en concret, a Cervera.

La tria ha anat a càrrec d'un comitè extern que, tal com especifica la Fundació Bofill al blog del programa Educació Demà, ha valorat que les propostes parteixin de necessitats concretes o reptes de futur del centre; que contemplin la participació de la comunitat educativa; i que projectin els serveis i les funcions de la biblioteca de manera coordinada i integrada amb la resta de l'escola o l'institut. Altres aspectes valorats són que els projectes ofereixin noves mirades de la biblioteca escolar, perquè vagin més enllà dels seus usos clàssics; i que comptin amb el compromís de la direcció, el claustre i les famílies, a més d'un equip impulsor «il·lusionat i agosarat».

Des d'ara i fins al juny, els centres seleccionats tindran el suport de la Fundació Jaume Bofill per treballar en la redefinició del concepte de biblioteca escolar. Dies abans de l'acabament del curs, un jurat valorarà totes les propostes i votarà les millors; i el 30 de juny se celebrarà la jornada final de Biblio(r)evolució.