Un equip d'investigadors gironins acaba de presentar un estudi pioner a l'Estat sobre la leucèmia limfàtica crònica amb dades de la incidència d'aquesta malaltia a la demarcació durant els darrers setze anys. La recerca, en què han participat professionals de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) Girona, el Registre del Càncer de Girona, l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi), el Grup de Recerca en Estadística, Econometria i Salut (Grecs) de la Universitat de Girona, i el Ciber d'Epidemiologia i Salut Pública (Ciberesp), analitza les dades del Registre del Càncer de Girona recollides entre el 1998 i el 2013 a través del Servei d'Hematologia de l'ICO a Girona.

L'estudi aporta, per primera vegada, dades acurades d'aquest càncer de la sang en una zona de l'Estat i proposa eines per optimitzar-ne l'enregistrament a la resta de registres del càncer, ja que es tracta d'una malaltia indolent amb un gran nombre de pacients ambulatoris. Aquestes característiques dificulten el registre de la patologia pels canals tradicionals, un problema habitual que es produeix en la majoria de registres mundials.

I és que, un cop analitzats els resultats d'aquesta recerca, els investigadors s'han trobat amb dos problemes principals a l'hora de valorar-los: l'infraregistre i els canvis en els criteris diagnòstics dels darrers anys.

Gràcies a la col·laboració entre el Registre del Càncer gironí i el Servei d'Hematologia de l'ICO Girona, s'han pogut recuperar casos de leucèmia limfàtica crònica que no constaven al Registre, una eina clau per a l'estudi de les malalalties oncològiques perquè en permet seguir l'evolució al llarg del temps, facilitant la planificació del sistema sanitari i la distribució dels recursos.

El treball ha detectat un infraregistre del 18% per a aquesta malaltia cancerosa de la sang. En tots els casos, la incidència després dels canvis del criteri diagnòstic, de 2009 a 2013 a la demarcació de Girona, és de 5,5 casos anuals cada 100.000 habitants.

El paper dels registres del càncer

Els registres del càncer proporcionen ales dades d'incidència dels tumors any per any. Els procediments habituals, però, no permeten detectar amb exhaustivitat aquells càncers que es poden diagnosticar a través de tècniques no invasives o que no reben tractament hospitalari.

Un clar exemple n'és aquest tipus de leucèmia, que es pot detectar a través d'una anàlisi de sang perifèrica i que, en molts casos, sol aparèixer de forma indolent sense requerir tractament durant anys.

Paral·lelament, l'any 2008 hi va haver canvi en el criteri diagnòstic d'aquesta malaltia i això va fer que casos que abans es consideraven com a leucèmia limfàtica crònica passessin a classificar-se com a limfocitosi B monoclonal.