El Banc de Sang i Teixits de Catalunya . Les aportacions al Banc s'han reduït un 30% amb relació al que seria habitual i, a més, diverses de les campanyes mòbils previstes per ahir -a Vic, Bellaterra, Caldes de Montbui, etc- s'han anul·lat per les inclemències del temps. Les dues col·lectes que hi havia organitzades a la demarcació, a la Casa de Cultura de Girona i al Centre Cívic de Palau-saverdera es van mantenir.

Com que el Banc de Sang fa un càlcul molt acurat de les reserves per evitar caducitats, demana que aquests dies qui pugui s'acosti als hospitals o a les campanyes de donació que s'han pogut mantenir. Actualment hi ha sang a Catalunya per les necessitats dels pròxims sis dies, si bé d'algun grup, com el 0 negatiu, només n'hi ha per a tres.

Al web donarsang.gencat.cat es pot consultar el calendari actualitzat així com els hospitals on es pot donar sang regularment. A més de a l'hospital Josep Trueta de Girona, aquests dies hi ha previstes col·lectes a les Planes d'Hostoles (avui), Hostalric (2 de març) o Banyoles (3 i 4 de març). La setmana vinent també hi ha previstes campanyes a Quart (5 de març), Girona (6, 7 i 8 de març) i Puigcerdà (7 de març).

Alerta per les plaquetes

Els nivells de les reserves de sang són baixos, però la davallada de donacions perjudica especialment les reserves de plaquetes, un dels components que s'extreuen de la sang i que s'utilitzen per a tractaments de càncer, per exemple. Les plaquetes caduquen al cap de cinc dies i, a més, calen entre quatre i cinc donants de sang per sumar una dosi de plaquetes per transfusió.

Per aquest motiu, quan baixen les donacions de sang, se'n ressent especialment aquest component sanguini. Tot i que es disposa de suficients unitats per atendre els malalts, cal mantenir el ritme de donacions els pròxims dies, recorda el Banc de Sang.