01 de març de 2018
01.03.2018

Red Eléctrica refà la connexió de la MAT amb Juià i fa passar la línia per un traçat existent

La companyia assegura que la solució dona resposta a les al·legacions del territori. Construirà noves torres paral·leles a les existents

01.03.2018 | 09:12

Red Eléctrica ha refet el projecte de la línia que unirà la MAT amb la subestació de Juià i la farà passar per un traçat ja existent. En concret, el de l'estesa de 220 kV entre Bescanó i Juià. D'entrada, Red Eléctrica construirà les noves torres en paral·lel a les existents, i un cop enllesteixi l'obra compactarà les dues línies –desmantellant la que hi havia fins ara i fent passar els cables pels nous suports.

El delegat de la companyia a Catalunya, Lluís Pinós, va assegurar que aquesta solució, tot i ser més cara, dona resposta a les al·legacions que va presentar el territori –en especial, els ajuntaments afectats. «La idea bàsica és que tindrem els mateixos quilòmetres de línies que hi ha ara», va subratllar. Red Eléctrica ja ha donat a conèixer la proposta als consistoris abans de treure-la a informació pública.

La nova línia que aixecarà Red Eléctrica tindrà 220 kV i connectarà la futura subestació de la MAT a Sant Julià de Ramis –batejada amb el nom de La Farga– amb la d'Endesa a Juià. La companyia elèctrica en justifica la necessitat perquè, a través d'aquesta línia, la xarxa de distribució en aquesta zona del Gironès quedarà més mallada. És a dir, que si hi ha qualsevol incidència, es minimitzarà el risc que hi hagi talls de subministrament.

Fins ara, la proposta de Red Eléctrica feia passar aquesta línia per un traçat completament nou, que afectava cinc termes municipals: Juià, Celrà, Bordils, Cervià de Ter i Sant Julià de Ramis. En total, l'estesa tenia 5,6 quilòmetres i una vintena de torres. Aixecar la nova línia de 220 kV costava 1,89 milions d'euros. El projecte, però, va aixecar l'oposició frontal del territori. No només la dels ajuntaments afectats, sinó de veïns que es van unir per constituir la plataforma «Salvem la llera del Ter».


Mocions de rebuig

A més, diversos ajuntaments i també la Diputació han aprovat mocions de rebuig a la proposta de Red Eléctrica i els empresaris gironins –sota el paraigua del Grup d'Impuls per Girona– van fer una crida a trobar una solució consensuada amb el territori.

Ara, la companyia ha resolt refer el projecte que tenia previst inicialment. Pinós sosté que, amb aquestes modificacions, donen resposta a les al·legacions presentades pels ajuntaments i per particulars. La «solució» passa per compactar la nova línia amb una ja existent.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit