A les comarques gironines es diagnostiquen cada any més de setanta casos de càncer relacionats amb el virus del papil·loma humà, la majoria en dones. Segons les dades del Registre del Càncer de Girona, els càncers associats al virus representen un 1,4% del total de tumors de la població, ja que els virus més agressius -n'hi ha més de 200 tipus diferents- poden causar càncer de coll d'úter, vulva, penis, anus o orogafaringe.

Axí, el virus del papil·loma humà (VPH) està relacionat amb un 3% dels càncers de les dones gironines i un 0,3% dels homes, el que es tradueix en uns 65 casos nous cada any en la població femenina i una desena en la masculina, causant unes vint defuncions anuals, segons les dades facilitades per l'Institut Català d'Oncologia (ICO), centre de referència en el virus del papil·loma humà a nivell internacional i que enguany se suma a la commemoració del primer Dia Internacional de Sensibilització sobre el Virus del Papil·loma Humà, el 4 de març.

El VPH pot afectar qualsevol persona independentment de l'edat, gènere o orientació sexual. Es calcula que el 80% de les persones sexualment actives s'infectarà del virus en algun moment de la seva vida. La majoria de persones resolen la infecció sense complicacions, però si la infecció persisteix pot arribar a produir diferents tipus de càncer.

A nivell mundial, el càncer de coll d'úter és el quart tipus de càncer més freqüent en les dones, i s'estima que 270.000 dones moren anualment a tot el món per aquesta causa. A Catalunya, el nombre estimat de casos de càncer anual relacionat amb el VPH és de 466 dones i 75 homes i causa 196 morts a l'any.

Des de l'ICO recorden que els homes també poden contraure i transmetre el virus del i desenvolupar un càncer. El risc de càncer anal en homes infectats per VPH que tenen sexe amb altres homes és equiparable al risc de desenvolupar càncer de cèrvix entre les dones infectades.

La clau, la detecció precoç

Existeixen diferents mesures per a la prevenció dels càncers associats amb el VPH: la vacuna contra el VPH -que prevé amb eficàcia la infecció pel virus- i les proves de cribratge, ja sigui la citologia cervical (el test de Papanicolau) o la prova de detecció de VPH, que es porta a terme per a detectar i prevenir de manera precoç el càncer del coll uterí.

El cribratge permet identificar les dones que tenen mes risc a poder patir, al cap dels anys, un càncer de coll uterí per a poder-los-hi fer un seguiment i poder prevenir, precoçment, les lesions pre-canceroses.

Pel que fa a les vacunes poden prevenir la majoria dels casos de càncer de coll uterí, i també un percentatge d'altres tipus de càncer que, tot i que menys freqüents, estan relacionats amb el VPH.