De les 42 atribucions que Ferran VII «el Desitjat» va consignar a la Policía General del Reino, l'embrió de la Policia Nacional, una consistia a «impedir las cuadrillas y reuniones tumultuarias que amenacen la tranquilidad de las ciudades y los caminos». Premonitòria, la cèdula signada pel monarca, tot i que des del 1824 ha plogut (i nevat) moltíssim.

L'anunciada absència de l'alcaldessa Madrenas va provocar que la màxima representació política del consistori recaigués en la regidora del PP Concepció Veray, a l'oposició. Va saludar-la protocol·làriament el comissari Francisco Pamplona. Fins aquí, cap sobresalt. Però, de Ciutadans, partit que acostuma a prodigar-se en aquesta mena de celebracions, no hi havia ningú «No hem rebut la invitació», precisaven, ahir, fonts de la formació.

Un detall que confirma el que està ben vist: les relacions PP-Cs viuen hores baixes. I a tenor d'allò que pronostica la demoscòpica electoral -un avenç fulgurant del partit d'Albert Rivera a Espanya en detriment dels de Mariano Rajoy-, de la desfeta dels populars el 21-D i, atenció, de la proximitat relativa de les eleccions municipals, que se celebraran el maig de 2019, les tensions entre dues forces que, sobretot a Catalunya, competeixen pel mateix espai polític, són faves comptades. L'anècdota viscuda ahir a la subdelegació és només el principi.