Un homenatge a «la dona que dona sang» és el leiv motiv escollit pel Banc de Sang per commemorar el 8 de març, Dia de la Dona Treballadora. Des de demà i fins divendres, els hospitals amb banc de sang, com el Josep Trueta de Girona, regalaran xapes amb la imatge de la campanya -una versió de l’icònic dibuix de Rosie the Riveter, amb una dona lluint mocador al cap i una tireta al braç- als qui ajudin a incrementar les reserves. A més, també hi haurà dos mocadors perquè, si volen, els donants es facin una foto i la pengin a les xarxes.

L’any passat més de 95.991 dones van donar sang, un 5% més que al 2016 i una xifra lleugerament superior a la dels homes. En comparació, un 23% més de dones donen sang respecte els homes, segons les dades del Banc de Sang. Les dones joves estan més conscienciades de la necessitat de donar sang que no pas els homes, almenys des que s’estrenen com a donants, a partir dels 18 anys, fins als 35, un fet que contrasta amb les franges d’edat posteriors, on la tendència és contrària. Això es pot explicar en part per la maternitat, que fa que durant els anys que engloben l’edat fèrtil, el nombre de dones donants disminueixi.

Des del Banc recorden que les dones poden donar com a màxim tres vegades l’any -els homes, quatre-, perquè per constitució, tenen els nivells d’hemoglobina més baixos que els homes, i a més, en el període fèrtil, perden sang regularment.

Així mateix, des del Banc de Sang indiquen que es pot donar sang durant la menstruació, però no en cas d’embaràs. Es pot donar sang a partir dels sis mesos després del part, tot i estar alletant, i també es pot donar sang del cordó umbilical quan es dona a llum. En cas d’anèmia lleu, no es pot donar sang, però sí plasma sanguini.