06 de març de 2018
06.03.2018

El Banc de Sang celebra el 8 de març amb un tribut a "la dona que dona sang"

Engega una campanya de tres dies a l'hospital Trueta per reconèixer les donants

06.03.2018 | 18:43
La imatge de la campanya.

Un homenatge a «la dona que dona sang» és el leiv motiv escollit pel Banc de Sang per commemorar el 8 de març, Dia de la Dona Treballadora. Des de demà i fins divendres, els hospitals amb banc de sang, com el Josep Trueta de Girona, regalaran xapes amb la imatge de la campanya -una versió de l´icònic dibuix de Rosie the Riveter, amb una dona lluint mocador al cap i una tireta al braç- als qui ajudin a incrementar les reserves. A més, també hi haurà dos mocadors perquè, si volen, els donants es facin una foto i la pengin a les xarxes.

 
L´any passat més de 95.991 dones van donar sang, un 5% més que al 2016 i una xifra lleugerament superior a la dels homes. En comparació,  un 23% més de dones donen sang respecte els homes, segons les dades del Banc de Sang . Les dones joves estan més conscienciades de la necessitat de donar sang que no pas els homes, almenys des que s´estrenen com a donants, a partir dels 18 anys, fins als 35, un fet que contrasta amb les franges d´edat posteriors, on la tendència és contrària. Això es pot explicar en part per la maternitat, que fa que durant els anys que engloben l´edat fèrtil, el nombre de dones donants disminueixi. 

Des del Banc recorden que les dones poden donar com a màxim tres vegades l´any -els homes, quatre-, perquè per constitució, tenen els nivells d´hemoglobina més baixos que els homes, i a més, en el període fèrtil, perden sang regularment.

Així mateix, des del Banc de Sang indiquen que es pot donar sang durant la menstruació, però no en cas d´embaràs. Es pot donar sang a partir dels sis mesos després del part, tot i estar alletant, i també es pot donar sang del cordó umbilical quan es dona a llum. En cas d´anèmia lleu, no es pot donar sang, però sí plasma sanguini.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit