Dos equips d'alumnes de les comarques gironines van guanyar dissabte la Final Nacional de la Vex Robotics Competition, un campionat de robòtica educativa d'àmbit internacional. La competició es va celebrar al pavelló municipal de Salt i, ara, els guanyadors es poden enfrontar a equips d'arreu del món a la final que tindrà lloc a l'abril a Kentucky, als Estats Units.

La Final Nacional va comptar amb trenta equips provinents de gran part de Catalunya, alguns de Madrid i de la Catalunya Nord. El campionat va aplegar unes 500 persones i es va disputar en tres categories: cicle superior d'educació Primària i primer i segon curs d'ESO; alumnat de Batxillerat i universitaris. Els primers, els més petits, competeixen amb un robot de plàstic, mentre que els altres dos nivells ho fan amb un de metall que els joves han creat durant una formació en robòtica.

Els guanyadors en la primera i la segona categoria van ser equips de l'empresa Innova't Educació, els Wildcats i els Virgins. Els participants estudien en centres gironins. I pel que fa a una quarta categoria, la universitària, la va guanyar l'equip de l'institut Anna Gironella de Mundet.

Joves amb talent

Un dels equips repeteix per segon any consecutiu com a guanyador, els Virgins. Està integrat per cinc alumnes que l'any passat van coincidir a l'institut-escola Francesc Cambó, de Verges, on feien l'activitat extraescolar de robòtica amb l'empresa Innova't Educació. Repartits per centres de Batxillerat de la Bisbal d'Empordà, Barcelona i Figueres, continuen la formació en robòtica des de les aules que aquesta empresa té a Girona.

El director d'Innova't, Dani Martín, va remarcar que són joves amb «molt talent». És la segona vegada que guanyen la final nacional i «acumulaven quatre campionats sense perdre cap partida a la lligueta».

El robot que els ha portat a guanyar aquest campionat no és l'únic que han creat aquest any. N'han fet un segon en una altra categoria amb el qual van guanyar el campionat Vex Catalunya. Els Virgins portaven un robot gran «fiable» i amb una «autonomia molt bona».

En les dues categories superiors -Batxillerat i Universitat-, dissabte al matí es va organitzar una lligueta i un sistema per tal de crear aliances entre els grups que van jugar a la tarda. Aquest any, la prova va consistir a jugar una mena de partit en un terreny de joc on el robot és l'esportista. Hi havia dos tipus de cons, un que pesava 1,5 quilos i altres de més lleugers. El joc consistia a apilar-los i portar-los en una cantonada mentre s'anaven superant obstacles.

Pel que fa al segon equip gua-nyador, els Wildcats, competien en la categoria dels més petits. El director d'Innova't va explicar que «no s'enfronten entre ells, és un sistema d'aliances» i es valora «des del disseny del robot, a habilitats dels pilots i els programadors, un projecte de noves tecnologies que han de presentar i les puntuacions de pista».

Finançament per al viatge

Els dos equips gironins guanyadors s'hauran de preparar per a la final que se celebrarà Kentucky, als Estats Units, el proper mes d'abril. A banda de preparar-se, hauran d'aconseguir els diners per a les despeses que comporta el viatge perquè les famílies no hagin de fer-hi front.