07 de març de 2018
07.03.2018
Diari de Girona

El 90% de les famílies de les usuàries de Creu Roja, en risc d'exclusió

Més del 60% de les dones en edat activa ateses per l'organització a les comarques gironines estan desocupades, i en set de cada deu casos es tracta d'un atur de llarga durada. Només el 8,2% percep prestacions per desocupació i un 24%, algun tipus de pensió no contributiva

06.03.2018 | 23:48
El 90% de les famílies de les usuàries de Creu Roja, en risc d'exclusió

Nou de cada deu llars de les dones ateses per la Creu Roja a Girona està en risc de pobresa. En total, l'any 2017, més de 25.200 dones de la demarcació van participar en els projectes específics d'intervenció social de Creu Roja a Girona, el que representa un 53% dels participants en aquest tipus de projectes.

I és que, recorda l'entitat, més del 60% de les dones en edat activa assistides per l'organització és a l'atur. En el 70% dels casos, es tracta d'una desocupació de llarga durada i només el 8,2% percep prestacions d'atur. Més d'un 24% rep algun altre tipus de pensió no contributiva, mentre que la resta no té ingressos estables.

Segons les dades facilitades per l'entitat coincidint amb la commemoració, demà, del Dia Internacional de les Dones, les llars monomarentals representen més del 40% del total, i el 70% de les dones ateses s'encarreguen soles del treball domèstic i de la criança dels fills.

Per reduir l'impacte de la desigualtat, Creu Roja articula diversos projectes per pal·liar situacions de pobresa i privació material, a més de la cobertura de necessitats bàsiques com l'aimentació, el suport a l'habitatge, les quotes dels subminsitraments o el vestuari i el material escolar dels infants, per exemple.

Un dels focus d'atenció de l'entitat és l'àmbit laboral. L'any passat, des del Pla d'Ocupació de Creu Roja es van atendre 195 dones, de les quals el 40% va aconseguir la inserció laboral, amb la col·laboració d'una vuitantena d'empreses.

L'entitat també destina recursos i projectes específics a dones víctimes de la violència de gènere, així com als seus fills. A més del Servei d'Atenció i Protecció a Víctimes de Violència de Gènere, l'entitat disposa d'un projecte d'acollida, atenció i assessorament per a dones en situació de precaraietat. Es tracta d'un projecte pensat per a dones que presenten una situació personal o familiar complicada, que els dificulta el desenvolupament personal, que l'any passat va atendre 78 dones en situació de vulnerabilitat social. A més, també es va realitzar un taller de suport sicosocial dirigit a les dones i als fills víctimes de violència masclista.

D'altra banda, des de Creu Roja Joventut es va treballar amb més de 220 persones en matèria de perspectiva de gènere i coeducació, a través de diverses campanyes i projectes desenvolupats en centres educatius i altres espacis gràcies a una vintena de persones voluntàries.

Un altre dels eixos d'actuació de l'entitat a la demarcació és l'atenció de la gent gran, per millorar la qualitat de vida dels ancians i les persones que exerceixen les cures familiars. Dins del programa de persones grans, l'any passat es van atendre 2.156 dones de la demarcació, de les quals 101 eren cuidadores.

De cara a l'efemèride de demà, l'entitat també convida a reflexionar sobre com assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible, en el marc de l'agenda 2020. L'objectiu 5, que busca aconseguir la igualtat de gènere i l'apoderament de dones i nenes, proposa diverses metes a assolir el 2030, com eliminar les formes de discriminació: vetlllar perquè els infants acabin els cicles d'ensenyament primari i secundari; erradicar pràctiques nocives com el matrimoni infantil, precoç i forçat o la mutilació genital femina i eliminar totes les formes de la violència de gènere, inclosa la trata i l'explotació sexual.

En aquest sentit, Creu Roja ha continuat participant en les reunions per l'elaboració del protocol d'actuació en casos de detecció de dones en situació de trata amb finalitats d'explotació sexual, unes trobades en què participen entitats especialitzades en la Trata d'éssers humans, totes les administracions i organismes competents i fiscalia d'estrangeria de Girona.

També s'ha continuat amb les reunions de coordinació entre entitats i administració dins el marc de la Taula de Prostitució i Trata, que es celebren a la Jonquera.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook