El mèrit de Dolors Godoy és doble: no només va ser la primera alcaldessa de Cassà de la Selva després de la restauració democràtica, sinó que també va ser la primera professora d´autoescola de la demarcació. A punt de fer 90 anys, ara dirigeix un grup de teatre de gent gran al poble.

Com va entrar en política?

Jo estava implicada en moltes associacions i formava part d´Unió Democràtica. Amb un grup de companys ens reuníem per parlar de com hauria de ser l´Ajuntament un cop ja no hi haguessin alcaldes posats a dit pel franquisme. Al final em van demanar si volia encapçalar la llista, i jo vaig dir que sí.

Per què s'hi va ficar?

Tinc 89 anys i sempre m´ha agradat trencar barreres. També per això, quan vaig tenir els nens grans, vaig voler treballar per ser autònoma i em vaig convertir en la primera professora d´autoescola de Girona. Vaig exercir aquesta feina durant 19 anys.

Ser dona, li va posar les coses més difícils?

Havia d'anar sovint a Madrid perquè encara no hi havia la Generalitat, i mai vaig tenir problemes per ser dona ni per ser catalana. Això sí, el primer que vaig fer com a alcaldessa va ser classes de català per als treballadors municipals. En general mai em vaig sentir marginada ni desatesa, sinó que va ser una experiència molt positiva.

Les dones governen diferent?

Les dones som més intuïtives, més capaces de preveure les conseqüències del que pot passar. Ens preocupem més de les persones. Per exemple, quan vaig plegar com a alcaldessa, una de les coses que més recordo és que va venir un municipal a dir-me que jo era la persona més bona que havia passat per l´Ajuntament. Em va agradar molt que valorés el meu tarannà com a persona.

I a l'autoescola, es va sentir respectada?

Al principi va costar, perquè m´estava posant en un món d´homes i alguns miraven de fer-me empipar. Però jo em feia la sorda i els ignorava, i si podia m´apartava. Al final, em vaig acabar entenent molt bé amb tothom.

Veu necessària la llei de paritat?

De moment, sí. Tant de bo les dones entressin en política de forma més natural, però de moment, això els obre la porta perquè puguin ocupar llocs de responsabilitat.