Les dones pateixen més malalties vinculades amb el dolor que no pas els homes. Segons un avançament de l'Enquesta de Salut de Catalunya 2017 que va fer públic ahir el Departament de Salut coincidint amb el 8 de març, la prevalença de patir un problema de salut crònic o de llarga durada és més elevada entre les dones que entre els homes (40,6% enfront del 34,6%).

A més, aquesta prevalença creix a mesura que els grups són de més edat i supera el 65% en persones de 65 anys i més. També és superior en les persones de classe social menys afavorida i en les que tenen estudis primaris o no en tenen, segons les dades de l'Enquesta de Salut, un instrument clau per elaborar el Pla de Salut i que té com a objectiu conèixer la percepció de la població catalana sobre la seva salut, els estils de vida i la utilització dels serveis sanitaris, i es duu a terme de forma periòdica tenint en compte grups de sexe, nivell d'estudis i classe social.

Els principals trastorns crònics de salut que pateixen dones i homes no són els mateixos. Els de les dones estan relacionats, en primer lloc, amb malalties de l'aparell locomotor com l'artrosi i l'artritis; malalties de l'aparell circulatori (pressió alta), migranyes o mals de cap freqüents, depressió i anèmia.

I en els homes, la morbiditat està relacionada més freqüentment amb malalties de l'aparell circulatori com la pressió alta i el colesterol elevat; malalties de l'aparell locomotor (com el mal d'esquena, per exemple), al·lèrgies cròniques i depressió.

La percepció de la salut

Gairebé vuit de cada deu dones enquestades fan una valoració positiva del seu estat de salut (un 77,9% les dones respecte el 83,6% dels homes). Aquesta percepció és pitjor a mesura que els grups són de més edat -sobretot a partir dels 45 anys-, en les persones de classe social menys afavorida i entre les que tenen nivells d'estudis més baixos.

Segons les dades de l'enquesta del Departament, les dones fan un seguiment més adequat que els homes de la dieta mediterrània (65,3% respecte el 56,6%), un seguiment que augmenta amb l'edat i és més elevat entre les persones de la classe social més benestant i entre les que tenen estudis universitaris.

La meitat de la població catalana de 18 a 74 anys té excés de pes: el 34,5% té sobrepès i el 14,9% obesitat. El sobreprès afecta menys les dones (26,5%) que els homes (42,3%) i augmenta amb l'edat. La prevalença d'excés de pes és més elevada entre les persones de la classe menys afavorida i les persones amb estudis primaris o sense estudis, tant en homes com en dones.

El nivell d'activitat física saludable és inferior en dones (78,5%) que en homes (82,8%) i entre les persones de la classe social més benestant i els que tenen estudis universitaris.

El consum de tabac -tant el diari com l'ocasional- és inferior en les dones que en els homes. La prevalença de fumar en població de 15 anys i més és del 18,5% entre les dones i del 29,7% entre els homes.

Nou de cada deu dones de 50 a 69 anys es fa periòdicament una mamografia i tres de cada quatre dones de 25 a 64 anys, una citologia vaginal.

L'Enquesta de Salut de Catalunya posa de relleu que les persones amb un nivell d'estudis més alt tenen, en general, millors comportaments de salut i, en conseqüència, gaudeixen globalment de més bona salut. Així el nivell d'estudis superior està més relacionat amb un bon estat de salut que pertànyer a una classe social més afavorida.