Una vaga contra el rellotge. Contra aquell que les obliga a treballar les mateixes hores per menys diners i pitjors condicions. Una protesta contra el temps perdut en una negociació des de fa dos anys i que no ha avançat. Més de 300 treballadores de la neteja dels serveis i edificis públics de Girona es van manifestar davant de l'hospital Josep Truetaper denunciar la manca d'un nou conveni col·lectiu.

Al crit d'«El mocho está en lucha», o «Sense les dones no hi ha revolució», però sense deixar d'exhibir un ambient festiu amb balls i música, les netejadores van celebrar ahir la seva vaga de 24 hores per denunciar que la patronal no ha proposat cap millora. Les dones dels serveis de neteja reclamen millores salarials i de les seves condicions laborals.

Després de dotze mesos de reunions, les patronals segueixen mantenint la seva proposta de congelació salarial, la qual cosa suposaria dos anys seguits sense increments salarials, a més d'insistir a retallar el complement econòmic de l'antiguitat.

Els sindicats van rebutjar rotundament els plantejaments de la patronal i ja els van traslladar a principis d'any que l'actitud immobilista que estaven mantenint i la dilatació deliberada per la seva part d'aquesta negociació havia de tenir la convenient resposta sindical.

La concentració, presidida per una pancarta amb el lema «Neteja en lluita! Per un conveni just!», va avançar en manifestació fins al centre de Girona per unir-se als actes de la vaga feminista. Una part de les manifestants portaven pals de fregar i altres estris de neteja. Al llarg del trajecte es van incorporar més manifestants fins a arribar a prop de dos milers.

Les dones es van aturar a dos quarts de 12 del migdia davant de la Cambra de Comerç per reclamar que es reprengués la negociació del conveni. Posteriorment, van arribar a l'edifici de la Generalitat, a la plaça Pompeu Fabra.

Al final del trajecte, les més de dues mil persones que es van manifestar al llarg del matí, es van sumar als actes previstos a la plaça del Vi, on es va llegir un manifest i on les dones dels serveis de neteja es van convertir «en protagonistes» i símbol de la lluita feminista. Des del 2015 s'està negociant el conveni i, segons denuncien els sindicats, la patronal «només» proposa «perdre més poder adquisitiu».

En el manifest, les treballadores han demanat a l'ajuntament que no «busqui excuses» per negociar amb l'empresa concessionària de la neteja (Eulen). El col·lectiu ha demanat al consistori que es tinguin en compte altres valors en l'adjudicació de contractes públics més enllà «de seleccionar l'opció més barata». L'acció de protesta es manté a tot Catalunya i ja han avisat que, si no hi ha avenços, la vaga pot passar a ser indefinida.

CCOO i UGTA Catalunya hi ha unes 68.000 treballadores, de les quals més de 15.000 són a les comarques gironines. Els dos sindicats majoritaris van valorar com un gran èxit de seguiment la primera jornada de vaga de 24 hores al sector de Neteja d'Edificis i Locals de Catalunya. Van assegurar que el sector estava pràcticament aturat amb exemples com els grans hospitals, col·legis i dependències de molts ajuntaments.