Malgrat la progressiva incorporació de la dona al mercat laboral, aquesta encara té molt camí per recórrer en el món dels col·legis professionals, on les principals responsabilitats segueixen estant en mans dels homes. Dels 26 col·legi professionals que hi ha a les comarques gironines, només n'hi ha cinc que estan actualment presidits per dones. Es tracta del Col·legi de Diplomats en Infermeria, encapaçalat per Carme Puigvert; el Col·legi de Farmacèutics, liderat per Rosa Núria Aleixandre; el Col·legi d'Odontòlegs i Estomatòlegs, que acaba d'escollir nova presidenta, M. Assumpció Casellas, que pren el relleu a Pilar Casas; el Col·legi de Secretaris, Interventors i Tresorers, amb Anna Maria Macià al capdavant; i el de Tècnics Superiors i Delineants, presidit per Eugènia Franch. Hi ha cinc col·legis més que han tingut alguna dona al capdavant al llarg de la seva història, mentre que els setze restants només han estat liderats per homes.

Els col·legis que han tingut dones al capdavant -malgrat que actualment la presidència estigui ocupada per un home- són el de Dissenyadors d'Interiors i Decoradors (Teresa Casas, del 2009 al 2016); el d'Agents Immobiliaris (Marta Madrenas, del 2003 al 2010); l'il·lustre Col·legi d'Advocats de Figueres (Margarida Ramis, del 1997 al 2006); el d'Educadores i Educadors Socials (Margarida Solà) i la delegació de Girona del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya.

En tota la resta, en canvi, no hi ha hagut mai una dona al capdavant. I això que el llistat inclou col·legis tan antics com el de Procuradors, que a Girona es va fundar el 1671 i que en tot aquest temps no ha tingut cap degana. Tampoc han estat presidits mai per dones els col·legis de Metges, Advocats, Arquitectes, Veterinaris, Gestors Administratius, Administradors de Finques, Periodistes, Mediadors d'Assegurances, Agents Comercials, Aparelladors, Economistes, Enginyers de Camins, Canals i Ports, Enginyers Industrials, Enginyers Tècnics Industrials i Enginyers Tècnics Agrícoles. En la gran majoria, però, les dones sí que han tingut presència -en major o menor grau- a les juntes directives. De fet, el president del Col·legi de Veterinaris, Bernat Serdà, calcula que d'aquí a una dècada la junta de la institució estarà formada exclusivament per dones, degut a la creixent feminització de la professió.

A hores d'ara, els responsables dels col·legis d'àmbits tècnics expliquen que la manca de presidentes es deu al fet que no fa tants anys que les dones han començat a fer carrera en aquest àmbit. Així ho expliquen des del Col·legi de Camins, Canals i Ports, que en 46 anys d'implantació a Girona no ha tingut cap dona al capdavant. Ho atribueixen al fet que el càrrec de president sol ser ocupat per persones amb anys de bagatge i trajectòria professional, i en el camp de l'enginyeria fa relativament poc temps que hi ha dones, de manera que la majoria encara són joves i no tenen el perfil per ocupar un càrrec d'aquest tipus. El mateix apunten des del Col·legi d'Enginyers Industrials, on la seva gerent, Núria Valenzuela, indica que dels aproximadament 500 col·legiats que tenen a les comarques de Girona, només n'hi ha 36 que són dones, i en la majoria de casos son joves que no solen tenir la disponibilitat ni la trajectòria necessàries per a un càrrec com aquest, que exigeix una dedicació i que és difícil de combinar amb la dedicació laboral.

I és que, tot i que la situació està canviant, les dones encara representen una minoria en els col·legis més tècnics. És el cas, per exemple, del Col·legi d'Arquitectes, que està implantat a Girona des de l'any 1932 i on les dones suposen un 33,68% dels seus membres. Pel que fa al Col·legi de Mediadors d'Assegurances, apunten que les dones representen entre un 25 i un 27% del cens, de manera que han procurat que a la junta estiguin representades en un percentatge similar. Al Col·legi d'Advocats, en canvi, el percentatge de dones és gairebé igual que el d'homes -el 46,31% de col·legiades són dones-, i malgrat que la junta és pràcticament paritària, encara no han tingut una dona al capdavant.

Per a la presidenta del Col·legi de Tècnics Superiors i Delinenats, Eugènia Franch, la incorporació tardana de la dona en les carreres tècniques no és un argument vàlid, ja que, recorda, hi ha molts degans o presidents que són homes i joves. «L'experiència és un punt, però no ho és tot. Ja fa anys que hi ha enginyeres, aparelladores, delineants... Anem guanyant terreny però encara molt de mica en mica, ja que una advocada o una enginyera han de lluitar molt més i demostrar que són les millors», assenyala. En el cas del seu col·legi, també està molt masculinitzat -dels 105 col·legiats que hi ha actualment, el 77% són homes i el 23% són dones-, però ella és degana des de fa 12 anys, essent, això sí, l'única dona en una junta formada exclusivament per homes.

Franch lamenta que la presència de les dones entre els alts càrrecs encara és molt minoritària. «Sembla que la tendència intenta corregir-se de mica en mica, però encara hi ha molt per lluitar. Jo, quan vaig entrar a treballar a l'administració, cobrava la meitat que un home malgrat tenir la mateixa titulació, horari i fer la mateixa feina. Encara cal lluitar, jo per exemple vaig trigar cinc anys perquè se m'equiparés el sou al d'un home», indica.

Els col·legis sanitaris

En canvi, on les dones sí que ocupen càrrecs de responsabilitat és en els col·legis sanitaris gironins, ja que estan al capdavant dels d'Intermeria, el d'Odontologia i el de Farmacèutics. Assumpció Casellas s'ha convertit fa una setmana en presidenta del Col·legi d'Odontòlegs i Estomatòlegs tot agafant el relleu de Pilar Casas, que n'havia estat la primera dona presidenta. «Ella tenia clar que volia que continués havent-hi una dona al capdavant, i per això, malgrat que hi havia diversos noms sobre la taula, va apostar pel meu», explica Casellas, que afegeix que els quatre principals càrrecs de la seva junta estan ocupats per dones. «La visió que pot tenir una dona és una altra, ni millor ni pitjor que la d'un home, però sí una sensibilitat diferent», indica, tot afegint que en el món de l'odontologia, com en altres professions, s'està produint una progressiva feminització. Tot i això, creu que s'ha de seguir lluitant per la igualtat, i no només a través de dies concrets sinó en el dia a dia, per superar les bretxes que existeixen en el camp laboral, financer o fins i tot domèstic.

A la delegació gironina del Col·legi de Psicòlegs hi ha un home al capdavant -Josep Vilajoana-, tot i que anteriorment hi havia hagut caps de files femenines; i l'assignatura pendent és el Col·legi de Metges, que mai ha tingut presidenta malgrat que les dones suposen gairebé la meitat dels col·legiats.