Una seixantena de farmàcies gironines participen en la campanya Medicaments Solidaris de l'ONG Banc Farmacèutic, una cita que vol visibilitzar la pobresa farmacèutica i ajudar a finançar els plans de medicació a aquells pacients que no poden permetre's el tractament.

La iniciativa, que va arrencar ahir i s'allargarà fins divendres vinent, preveu recollir uns 20.000 euros arreu de Catalunya. En total hi participen 360 oficines de farmàcia, la gran majoria a Catalunya, si bé també n'hi ha d'altres parts de l'Estat, i voluntaris i farmacèutics conviden els clients que s'hi acosten a contribuir a la causa.

A diferència d'altres edicions, enguany s'ha substituït la recollida de medicaments sense recepta per a entitats socials que atenen persones sense recursos per la venda de cupons solidaris de 2,5 euros per finançar el Fons Social de Medicaments, un programa solidari que es desenvolupa amb la col·laboració de l'atenció primària i que pretén que cap pacient hagi de renunciar al seu tractament per falta de recursos econòmics. Per ara, el Fons Social de Medicaments funciona a Barcelona i alguns municipis de l'entorn de la capital catalana, amb l'objectiu que més endavant s'estengui pel territori.

En declaracions recollides per l'Agència Catalana de Notícies (ACN), el director general de l'ONG Banc Farmacèutic, Jordi Bosch, detalla que hi ha persones que han de triar entre menjar o medicar-se, cosa que pot agreujar els seus problemes de salut i dificulta la seva inserció social i laboral, una realitat poc coneguda però que afecta uns dos milions de persones a tot l'Estat.

Bosch explica que entre els afectats per aquest tipus de pobresa «hi ha persones amb malalties cròniques com diabetis, càncer o asma» i que per aquest motiu es va impulsar el fons social del medicament. D'aquesta manera, Bosch diu que s'està fent «front a una nova realitat» que qualifica de «vergonyant» perquè «no se'n coneixen gaires coses».