El Banc dels Aliments de Girona de supermercats al llarg del 2017, més del doble que l'any anterior i una quantitat rècord des que va posar en marxa una campanya per evitar que es llencin productes que encara es poden consumir. Els seus destinataris són persones sense recursos econòmics.

L'entitat va iniciar aquesta acció contra el malbaratament alimentari el 2012 i, des de llavors, ha més que triplicat la recollida de menjar amb la data de caducitat o de consum preferent a punt de complir-se. Es tracta d'aliments que encara són aptes per al consum, però que els comerços han de retirar de les seves prestatgeries. La seva recollida va a càrrec de voluntaris del Banc dels Aliments i de diverses organitzacions que treballen amb col·lectius desfavorits i que ràpidament fan arribar el menjar a les persones més necessitades.

Col·laboració dels comerços

En aquesta iniciativa que vol evitar la generació de residus alimentaris, el Banc dels Aliments de Girona compta amb la col·laboració de cadenes de supermercats, de grans centres de distribució i, ocasionalment, també de petits comerços. A banda dels que ja hi estan implicats, l'entitat anima els establiments que vulguin participar-hi a posar-se en contacte amb ells.

L'any passat s'hi van implicar 12 empreses grans, set més que el 2012. Llavors, es van recuperar més de 89 tones de productes, una xifra que va créixer ostensiblement durant els dos anys següents, fins a superar les 209 tones. En canvi, el 2015 i el 2016, encara que el nombre de supermercats implicats va créixer, el volum de menjar donat es va anar reduint fins a les 140,9 tones. Ara, però, el Banc dels Aliments celebra que s'hagi recuperat la tendència a l'alça i que l'any passat s'aprofitessin 285.911 quilos de menjar que s'haurien llençat; 145.001 més que el 2016.

Combatre el malbaratament alimentari és un dels propòsits de la Fundació del Banc dels Aliments i mesures com la de recuperar menjar dels supermercats s'afegeixen a altres línies de treball, com ara el repartiment de productes provinents del Fons Europeu -que gestiona a parts iguals amb la Creu Roja de Girona-, el Gran Recapte que organitza cada hivern i una recollida extraordinària en municipis de la Costa Brava a l'estiu. A tot això, s'hi afegeix la distribució de productes provinents de donacions particulars o d'empreses. Al cap de l'any, el Banc dels Aliments de Girona reparteix prop de 3.000 tones de productes.