Un metge de família gironí lidera el primer estudi de recerca sobre l'efectivitat del tractament amb fàrmacs per regular el colesterol en pacients amb malaltia arterial asimptomàtica. Es tracta del doctor Rafael Ramos, metge de família a Girona i coordinador del Grup d'Investigació Cardiovascular de Catalunya de la Red de Investigación en Actividades Preventivas y Promoción de la Salud, un equip d'investigadors que ha demostrat com les estatines, un tipus de medicament per controlar el nivell de colesterol, també ajuda a reduir esdeveniments cardiovasculars i la mortalitat global en persones que, tot i no tenir símptomes ni risc elevat de patir-ne, són diagnosticats amb malaltia arterial mitjançant l'Índex de turmell braç (ITB).

Ramos explica que les estatines estan indicades principalment en pacients amb una alta probabilitat de desenvolupar una malaltia cardiovascular, un risc que «es calcula mitjançant equacions que tenen en compte diferents factors relacionats amb el pacient», com l'edat, el sexe, el consum de tabac, la tensió arterial o la diabetis.

«Tot i això, quan es tracta de persones que presenten un risc intermedi el maneig clínic genera més dubtes i preocupa especialment en les consultes», indica.

I és que l'arterioesclerosi -un engruiximent i enduriment de les parets de les artèries que dificulta la circulació de la sang i multiplica el risc cardiovascular- però pot no manifestar símptomes en estats primerencs. A les cames, es pot detectar mitjançant l'Índex de Turmell Braç, una eina diagnòstica senzilla que es realitza amb un Doppler de butxaca i que avalua la circulació arterial cap a les extremitats inferiors, dividint la pressió arterial del turmell (artèria pèdia o tibial posterior) per la pressió del braç control (artèria humeral).

L'anomenat estudi Maria és el primer que analitza la relació entre l'ús d'estatines i la reducció de la morbimortalitat en pacients asimptomàtics i sense antecedents cardiovasculars, però amb ITB patològic (igual o inferior a 0,95).

Per fer-ho es van incloure les històries clíniques, provinents del Sistema d'Informació per al Desenvolupament de la Investigació en Atenció Primària (SIDIAP), de 5.480 pacients, d'entre 35 a 85 anys, amb ITB igual o menor a 0,95 i sense antecedents clínics de malaltia cardiovascular, que es van classificar en dos grups, els tractats amb estatines i els que no. El període d'observació va ser de 2006 al 2013 i els resultats obtinguts es van publicar a la revista Journal of The American College of Cardiology.

Els resultats observats en aquest estudi, diu Rafel Ramos, «donen suport a la indicació d'estatines en prevenció primària en pacients asimptomàtics quan l'ITB és igual o menor a 0,95, independentment de l'avaluació clàssica del risc cardiovascular i avalen que el cribratge mitjançant ITB, una tècnica senzilla, incruenta i de fàcil utilització en atenció primària, és una eina útil per identificar candidats a aquesta teràpia».