Milers de persones es van manifestar ahir al vespre a Barcelona sota el lema «Ens aturem per canviar-ho tot». Les primeres files de la manifestació estaven reservades exclusivament per a dones i la representació d'institucions, polítics i sindicats es va relegar a un segon pla, allunyats de la capçalera principal.

«Ja fa molts anys que es va lluitant però cada vegada és més evident que les desigualtats s'han d'acabar», explicava Mercè Casademunt, una de les assistents a la marxa. «Estic contenta que hi hagin molts homes perquè aquesta és una lluita de tots», explicava l'Aurora. De fet, un dels homes assistents, Gonzalo, animava el moviment feminista a «fer soroll» i a reivindicar els seus drets en una societat en la qual els homes estan «molt mal acostumats».

Tot i que la marxa la van protagonitzar majoritàriament dones, hi van assistir també un gran nombre d'homes, però els que no van ser benvinguts van ser els periodistes homes que cobrien la marxa. Només en els minuts inicials es va permetre que estiguessin a l'espai reservat per a premsa davant la capçalera i posteriorment, se'ls va acompanyar a abandonar la zona reservada i es van proferir alguns retrets. «Nosaltres soles podem oferir la cobertura de la manifestació», van dir algunes de les periodistes.

Constants van ser els lemes, crits i pancartes contra la societat patriarcal i a favor de la plena igualtat entre gèneres mentre la mobilització travessava el passeig de Gràcia, abans de tancar amb la lectura d'un manifest a plaça Catalunya en què les membres Vaga Feminista reivindicaven la diversitat del moviment i cridaven «prou!» davant «les violències masclistes, agressions, humiliacions, marginacions o exclusions».

Mobilitzacions similars es van repetir arreu de Catalunya. Per exemple, a Tarragona, només al matí, gairebé un miler de persones van fer visible la protesta, que van reprendre amb una nova marxa al vespre. Prop d'un miler de persones també es van concentrar a la plaça Paeria per defensar la igualtat entre homes i dones i la Marea Lila va dur a terme diverses activitats, com tallers i debats tota la jornada.

Milers de persones també es van trobar a Madrid en una manifestació convocada per la Comissió 8 de Març i el Moviment Feminista, amb el lema «Parem per canviar-ho tot»

Després de la primera pancarta, se succeïen les de diferents associacions i col·lectius feministes amb les seves pròpies proclames. Més de mig miler d'organitzacions van anunciar en els darrers dies la seva adhesió a la marxa, que estava dividida en dos trams separats per una batucada femenina. Davant de les percussionistes marxaven exclusivament dones i darrere, associacions mixtes i la resta de la ciutadania.

Amb aquestes organitzacions femenines marxaven les participants a Madrid del moviment Les Periodistes Parem, una iniciativa nascuda d'una reunió d'informadores que en una setmana ha derivat en un manifest subscrit ja per més de 7.400 dones del món de la comunicació de tot el país.