«Les dones formen part de la societat, part activa, principal i bàsica pel desenvolupament de la societat, del futur. Per poder avançar, com a societat, s'ha de tenir en compte a totes les persones, indistintament, del sexe que tinguin. Per això, per reclamar aquesta necessitat imperiosa, perquè els governants reaccionin, perquè es legisli allò que és injustícia, tornem a alçar-nos i a manifestar-nos i ho farem sempre. Sempre per aconseguir una societat justa i igualitària».

Amb aquest «gran repte» finalitzava l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, la lectura del manifest en l'acte institucional conjunt del consistori, la Diputació i la Generalitat per commemorar el Dia Internacional de la Dona, centrat enguany a reclamar la igualtat efectiva entre els homes i les dones. Un repte que, deia Madrenas, s'ha d'assolir amb la complicitat de les institucions, els agents socials i les dones i homes.

L'acte, senzill i breu, va tenir com a part central la lectura d'un manifest reivindicatiu elaborat per la Federació Catalana de Municipis i l'Associació Catalana de Municipis, i va posar sobre la taula les grans lluites i reptes que encara cal aconseguir en la igualtat efectiva. Una cinquantena d'assistents, entre ells autoritats com la coordinadora territorial de l'Institut Català de les Dones, Fina Surina, o el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, l'alcaldessa va iniciar una lectura solemne recordant que «els nostres drets socials, polítics i econòmics són innegociables» i les dones, «més de la meitat de la població mundial», «cal que formem part de la presa de decisions en tots els àmbits i estaments». Per això, afegia, «cal que el nostre dret a la participació social i política sigui una prioritat».

Tampoc van oblidar que el Dia de la Dona es desenvolupava amb una vaga feminista. El món municipal va voler donar suport a les reivindicacions i va animar a participar en les aturades previstes, en franges de dues hores, matí i tarda convocades pels sindicats.

Entre els temes, la «bretxa salarial», la diferència de sou entre homes i dones per fer la mateixa feina que és, llegia Madrenas, «una forma de violència envers les dones, la violència econòmica». De fet, en ple segle XXI les últimes notícies ens transporten a principis del segle XX», amb governants que «no són conscients i no tenen cap mena d'intenció d'actuar».

Així, quan alguns creuen que no és important o no s'hi volen mullar «és quan la societat, el poble, les dones i els homes, ens hem de rebel·lar», va prosseguir l'alcaldessa emfatitzant les paraules.

De fet, any rere any i ja en fa més de 20, se celebra un dia de la igualtat salarial. Amb tot, «aquestes campanyes no serveixen de res si no van acompanyades de normes específiques i sancions, si són necessàries, per tal d'evitar que es dilati aquesta injustícia», va afegir.

El text va aprofitar també per esmentar el moviment «Me Too» que s'ha viralitzat aquest any a través de les xarxes socials per denunciar l'assetjament i l'agressió sexual que pateixen les dones, animant a fer-ho públic i denunciar-ho, i al qual nombroses estrelles del cinema s'han adherit amb protestes als festivals i accions reivindicatives. «Volem que moviments com el Me Too no hagin de reaparèixer perquè hi ha persones que s'atreveixen a demanar favors sexuals a canvi de feina» i a «assetjar les dones pel fet de ser-ho», considerant-les un objecte de canvi. Així, per tot plegat, es recordava que, per aconseguir una societat justa i igualitària, «tornarem a alçar-nos i a manifestar-nos i ho farem sempre».

L'acte d'ahir va començar amb una breu conferència titulada «Girona a l'esguard de les dones», a càrrec de la llicenciada en Història de l'Art Olga Taravilla. Un treball convertit en ruta per Girona que repassa la història de la ciutat a través de les dones: de les que habitaven sota l'obra dels homes de la Gerunda romana, de les primeres cristianes, com les monges del monestir de Sant Pere de les Puelles (on ara hi ha la casa Pastor), i de les comptesses com Ermessenda, passant per les dones considerades bruixes, les jueves, esclaves, artesanes i mercaderes. Un recurs educatiu de la Caseta de la Devesa que ahir s'obria a la ciutadania.

Finalment, es va projectar el vídeo resum de la campanya «8 dies, 8 mirades», elaborat des de l'Ajuntament de Girona per reivindicar la figura de la dona en diferents àmbits socials i laborals.