La possibilitat de construir una biblioteca força més gran que l'actual i eliminar aquesta pren cada cop més força en les reunions de la comissió redactora del pla per a una segona biblioteca d'Olot.

Les reunions parteixen de la idea que pel nombre d'habitants, segons el pla de biblioteques de la Generalitat, Olot hauria de tenir dues biblioteques. El problema és que després de dues reunions la comissió de la nova biblioteca veu cada vegada més clar que cal fer-ne una de nova i tancar la vella.

Segons ha explicat, el regidor de Cultura d'Olot, Josep Berga, al programa El Pentàgon d'OTV, la comissió cada vegada veu més factible la possibilitat de fer una altra biblioteca més gran, on els joves tinguessin sales per estudiar. Ara, només es poden reunir per estudiar a les aules de la Fundació d'Estudis Superiors en els períodes previs als exàmens semestrals.

Difícil de mantenir-ne dues

En tot cas, Berga ha argumentat que la Biblioteca Marià Vayreda, posada en servei el 1997, s'ha quedat petita per les necessitats de la ciutat i que cal fer un altre equipament de lectura i préstec de llibres i material de cultura. Això no obstant, Berga ha considerat que l'Ajuntament creu com a mínim complicat que la ciutat pugui assumir el manteniment de dues biblioteques.

En aquest sentit, ha explicat que l'actual plantilla de la biblioteca coincideix a tenir una edat propera a la jubilació. Segons ell, l'Ajuntament no pot assumir doblar la plantilla de bibliotecaris.

Un altre factor que fa inviable la possibilitat de disposar de dues biblioteques és que el Pla de Biblioteques de la Generalitat determina que entre una biblioteca i una altra hi ha d'haver un allunyament que pugui ser cobert amb un mínim de 25 minuts a peu.

El problema està en el fet que la biblioteca actual està situada al nucli antic i l'Ajuntament vol que la nova també estigui dins dels límits del nucli antic o al costat, perquè la biblioteca és un equipament clau per dur gent a una zona que ha tendit a despoblar-se.

De moment, les comissions, segons Berga, han treballat amb una dotzena d'ubicacions, de les quals n'han seleccionades quatre. D'aquestes quatre, la que pren més força és la de situar l'equipament nou entre el barri de Sant Miquel i la plaça del Carme.

Els arguments a favor d'aquesta ubicació són que és una zona propera a l'Escola de Superior d'Art i Disseny d'Olot i en un enclavament clau per dinamitzar alhora el carrer que va de la plaça Major fins a la plaça del Carme i l'entrada al barri de Sant Miquel per l'avinguda de Girona. Berga ha oposat que entre aquesta ubicació i la biblioteca actual només hi ha un trajecte de cinc minuts a peu. Així doncs, falten 20 minuts per entrar dins dels requisits establerts pel Pla de Biblioteques.

Així doncs, augmentar el nombre de bibliotecaris fins a doblar-lo i la poca separació entre la ubicació pensada per a la biblioteca nova i la vella són els dos factors que fan, de moment, inviable l'existència de dues biblioteques i que prengui força la possibilitat de fer-ne una de més gran i destinar la vella a una altra funció.

Josep Berga ha explicat que els raonaments per fer una biblioteca nova més gran i suprimir la vella han estat exposats en les dues reunions fetes per la comissió de la segona biblioteca. La primera reunió de la comissió va tenir lloc el 31 de gener i, segons va explicar Berga, les que falten es faran abans de l'estiu. Pels voltants del juny, la comissió publicarà un veredicte que determinarà el lloc i la capacitat de la nova biblioteca.

Després, l'Ajuntament haurà d'encarregar el projecte constructiu i executiu i quan hagin tingut lloc les adjudicacions corresponents podran comença les obres d'una nova biblioteca més gran que l'actual i única.