L’olotí Pau Figueras Barnera de 38 anys va arribar a Cambridge el 2010 com a post doctorat per fer un post doctorat sobre forats negres i relativitats generals al Departament de Matemàtiques Aplicades i Física Teòrica de la Universitat de Cambridge.

En aquells moments havia acabat de resoldre un problema que Stphen Hawking s’havia plantejat amb un estudiant feia uns anys. Aquesta circumstància el va dur a conèixer personalment Stphen Hawking i a discutir amb ell en diferents ocasions. Figueras treballa i viu a Cambridge va explicar la seva experiència amb Stphen Hawking en una entrevista a RAC1.

«Un home que mesurava molt bé les paraules», va ser la definició que Pau Figueras va donar del físic anglès. Va assenyalar que quan va conèixer Stephen Hawking, el científic ja estava molt deteriorat per La Esclerosis Lateral Amiotròfica (ELA) i li costava molt comunicar-se, per la qual cosa raonava molt bé el que deia.

Figueras va explicar que Stphen Hawking va fer tres treballs revolucionaris que van suposar un abans i un després en el coneixement humà. El primer va ser fet públic a principis dels setanta i va ser el que va establir la teoria del big bang com a inici de l’univers. La teoria assegura que l’univers estava en un estat de molta densitat i es va expandir.

El segon va ser el fet de descobrir que els forats negres, no són negres, sinó que radien i que és possible entendre’ls a través de la mecànica quàntica. Es tracta d’una disciplina de la física que descriu la natura a escales espacials molt petites. El tercer és l’inici dels treballs per lligar la teoria de la relativitat general amb la mecànica quàntica. La teoria de la relativitat, formulada per Albert Einstein el 1905, va alterar la manera de concebre l’espai, el temps i va alterar la filosofia, perquè va eliminar la possibilitat d’una relació entre l’espai i el temps absoluta.

El 4 de març de 2013, l’Ajuntament d’Olot va nomenar Pau Figueras «Ambaixador d’Olot al món». A Olot, va explicar la conferència titulada «Com és el nostre univers? Des del big bang fins als forats negres». La xerrada va formar part del cicle «Els grans interrogants de la ciència», organitzada per l’Institut de Cultura d’Olot i pel Consorci de Medi Ambient i Salut Pública (SIGMA).