La propagació de la vespa asiàtica és un tema que preocupa tot el territori. A Vilademuls, però, senten encara més aquesta amenaça després de registrar el primer ferit a comarques gironines per les picades d'aquesta espècie invasora. Un caçador va patir un atac mentre passejava per un camí ple d'esbarzers a tocar d'un bosc el novembre de l'any passat.

Aquest municipi fa uns 62 km² i bona part de l'espai és forestal i amb veïnats disseminats. Això fa que sigui molt difícil controlar i detectar la presència d'aquests nius. Des de l'Ajuntament subratllen que ara que comença el bon temps és el moment idoni per lluitar contra les vespes reines, perquè és quan surten de terra i formen nous nius. «No tenim els recursos per fer-ho i no ho podem fer sols», afirma l'alcalde, que demana ajuda urgent a la Diputació.

L'alcalde de Vilademuls, Àlex Terés, explica que són conscients que la vespa asiàtica s'està estenent de forma exponencial però volen minimitzar els seus efectes i evitar danys personals. Quan a principis de novembre del 2017 es va saber que un caçador havia patit ferides per les picades d'exemplars d'aquesta espècie al municipi, van saltar les alarmes. Era el primer atac a una persona a les comarques gironines. En aquell moment, l'alcalde ja avisava que el tema no era només ambiental sinó també de seguretat pública i demanava ajut a les administracions, especialment als Agents Rurals i a la Diputació de Girona.

Han passat els mesos i des de l'Ajuntament denuncien que cap administració els ha donat suport en aquesta lluita. Des del consistori defensen que el més adient, en el seu cas, és formar voluntaris de l'ADF l'Estany com a bons coneixedors de la zona i dotar-los del material necessari per fer tasques de prevenció i avisar en cas de detectar nou nius. «Ara és el moment de combatre la vespa reina perquè és quan surt de terra i fa nius petits que seran els nous ruscos; és el moment ideal per combatre-la abans que faci nius en llocs de difícil accés», diu Terés.

Fa uns mesos es van posaren contacte amb la Diputació per demanar ajut perquè entenen que «tenen la capacitat econòmica que el consistori no té». La resposta que van rebre és que s'«hi estava treballant». Des del consistori, temen que passin els mesos i que hi puguin haver més incidents.

Fonts de la Diputació van explicar que no hi ha oberta cap línia d'ajuts en aquests moments i que s'està treballant amb la Generalitat en un pla d'actuacions que determinarà què fer davant aquesta problemàtica. No s'ha concretat cap calendari. Mentrestant, la corporació es posa a la «disposició dels alcaldes» si necessiten assessorament tècnic i mitjans en «temes puntuals», com retirar nius.

De cara a la població, l'Ajuntament de Vilademuls ha difòs a través de les xarxes socials informació i fotografies sobre les característiques dels nius perquè avisin al 112 en cas de descobrir-ne de nous. Interessen especialment els nius primaris, els nous. Són de color marró i poden trobar-se en cornises, garatges i porxos.

Cinc nius nous en 15 dies

Des de l'ADF l'Estany també han constatat aquest augment de la seva presència al territori. En 15 dies, han comptabilitzat 5 nius de vespa asiàtica en diferents llocs de la comarca. Durant l'hivern, amb la caiguda de les fulles, és més fàcil detectar nius, però aquests són inactius i abandonats.

A partir del març les reines s'activen, comencen a construir nous nius i noves colònies de vespes obreres, que són les responsables, durant l'estiu, de fer cre?ixer el niu. A partir del setembre i fins desembre, les noves femelles fecundades -futures reines- s'enterren mentre la resta de vespes es moren i torna a comencar el cicle.

El president d'aquesta ADF, Marc Fàbrega, explica que el problema «afecta a tothom» i cal que la població en prengui consciència. Coincideix amb l'alcalde que s'han d'aturar les vespes reina i proposen posar trampes. Segons Fàbrega, ja tenen un grup de voluntaris disposats a fer aquestes tasques i subratlla la necessitat de treballar estretament amb els apicultors, per aprendre a detectar els nius i a neutralitzar-los.

Una altra tasca a fer, segons Fàbrega, seria indicar amb balises els nius detectats i que es trobin a pocs metres d'altura, com ara en camins o zones de pas. «Ja s'han trobat nius a 1,5 metres de terra, cosa que fa que sigui més fàcil que t'ataquin», explica el president de l'ADF, que defensa que cal un treball conjunt entre voluntaris, apicultors i ajuntaments.