16 de març de 2018
16.03.2018

La necessitat de potenciar la coordinació centra la jornada d'atenció primària del Ripollès

Més de 120 professionals de tot Catalunya participen en la trobada impulsada per l'ICS i l'hospital de Campdevànol

16.03.2018 | 18:09
La sessió, ahir a Ripoll.

Més de 120 professionals de tot Catalunya van assistir dijous a la segona edició de les Jornades d'Atenció Primària al Ripollès, que enguany han posat l'accent en la necessitat d'una bona coordinació entre professionals i entre els diferents recursos assistencials per cobrir les necessitats dels pacients. La cita, que estava organitzada per l'Institut Català de la Salut (ICS) i l'hospital de Campdevànol, i que es va celebrar a la Fundació Eduard Soler de Ripoll, va posar de manifest la importància de centrar l'atenció en les necessitats del pacient, en adaptar-la al que la situació dels usuaris requereix.

En aquest sentit, els ponents de l'acte van recalcar que és necessari potenciar la coordinació entre professionals i entre diferents recursos assistencials, tant d'abast sanitari com social, ja que «més coordinació es tradueix en una millor atenció i permet reduir els ingressos».

Aquests aspectes es van abordar al llarg de tota la sessió, especialment a la taula integrada per Núria Plana, infermera i adjunta a la direcció de l'equip d'atenció primària Arbúcies-St. Hilari; el doctor Josep Ma Cuy, geriatre de l'hospital de Campdevànol; i Teia Fàbrega, directora del Consorci d'Acció Social de la Garrotxa, que va estar moderada per Xavier Bayona, metge especialista en Medicina Familiar i Comunitària, coordinador del grup de gestió de la CAMFiC i vocal de la Junta de la Societat Catalana de Gestió Sanitària. En aquesta taula es van donar a conèixer experiències i propostes assistencials per a persones amb necessitats complexes.

La jornada, pensada per poder aprendre sobre l'actual situació de l'atenció primària i l'atenció a persones amb necessitats complexes, així com sobre les urgències de l'entorn de muntanya i de mar, va començar amb una conferència d'Albert Planes i Magrinyà, metge de família de l'equip d'atenció primària de Santa Eugènia de Berga.
El doctor Planes que va donar especial importància a la planificació de professionals i de circuits, i a la coordinació entre actors que intervenen en l'atenció sanitària. Així mateix, va posar de manifest la necessitat d'augmentar el nombre de professionals d'atenció primària.

D'altra banda, Íñigo Soteras, metge, i Xavier Caralt, infermer, tots dos, del servei d'Urgències de l'hospital de la Cerdanya, van presentar algunes de les situacions d'urgència a les quals s'han de fer front a l'entorn de la muntanya i del mar. Van explicar com actuar en cas d'hipotèrmia, picada d'escurçó o intoxicació per flora de muntanya. En l'àmbit del mar, van fer referència a casos de picades de medusa, peix aranya o eriçó, així com a les cremades amb benzina de vehicles aquàtics. En tots els exemples, van posar en relleu la importància d'actuar amb rapidesa, durant els primers minuts, per evitar empitjoraments.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook