Quatre de cada deu alumnes gironins de primer de primària tenen càries, segons les dades del programa de salut bucodental de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, que ha revisat el 93,5% de l'alumnat de primer i sisè de les comarques gironines. Com cada curs escolar, l'Agència ha dut a terme el programa, que comprèn tant la revisió de la salut bucodental de l'alumnat d'aquests dos cursos i la realització de diverses activitats preventives. Durant el curs 2016-2017, a la regió sanitària de Girona s'han realitzat revisions a 305 escoles, d'un total de 306. Segons les dades facilitades pel Departament de Salut, un 40,3% dels alumnes de primer de primària estan afectats de càries (el curs 2015-2016 eren el 40,1%), mentre que a sisè de primària la proporció és del 34,2% (el curs 2015-2016 eren del 37%).

Els infants de primer de primària afectats tenen una mitjana d'1,65 dents permanents i 3,65 dents de llet afectats de càries activa, obturades o extretes, mentre que a 6è de primària és del 2,22 en dentició permanent i 2,10 en dentició temporal. En total s'han revisat 17.591 alumnes, d'un total de 18.820 (93,5%), i en cada revisió s'ha emès un informe per a les famílies.

L'índex de restauració entre l'alumnat de 12 anys és del 43%. Si es mira per àrees de gestió assistencial es troba que a la Selva Marítima-Alt Maresme aquest índex baixa fins al 29%.

Les escoles es classifiquen segons si tenen un percentatge alt d'alumnat de primer de primària afectat de càries (igual o superior al 50%) o no. En aquestes escoles es potencia el programa d'activitats, no només durant l'educació primària sinó també abans, durant l'educació infantil, on per exemple es fa l'activitat "Ensenya'm les dents", la qual introdueix el raspallat dental diari i es donen a conèixer pautes, tant a les famílies, com a infants i educadors, per seguir una dieta de baix risc de càries.

Durant el curs 2016-2017 en 82 de 305 escoles el 50% o més de l'alumnat de 1r de primària presentava una o més càries. La comarca del Baix Empordà, amb un 40,5%, i l'Alt Empordà, amb un 34,3%, són les àrees de gestió assistencial on hi ha un percentatge més elevat d'escoles de primària amb la meitat o més de l'alumnat amb una o més càries. Els experts assenyalen que els determinants socials tenen molt de pes en la prevalença de càries així com en altres malalties bucodentals, indica Salut.

Pel que fa a les activitats, s'hi van adherir 147 escoles d'infantil i primària, pràcticament la meitat de les escoles de la regió sanitària de Girona. L'àrea amb més escoles adherides és el Gironès Sud-Selva interior (65%) seguida per la Garrotxa (57%). Cada activitat es valora qualitativament, i a més, es fan enquestes per saber si l'alumnat ha assumit el contingut. Entre d'altres, es mostra que a primer de primària els infants en un 87,5% sabien que s'havien de raspallar les dents després de cada àpat, percentatge que anava augmentant a cada curs fins a arribar al 96,7% a sisè de primària.

Aquest programa, que l'Agència de Salut Pública de Catalunya a Girona duu a terme conjuntament amb els odontòlegs i estomatòlegs del sistema sanitari públic, compta amb la participació tant de les entitats proveïdores del sistema sanitari públic com del Departament d'Ensenyament. La regió sanitària de Girona és capdavantera a Catalunya en portar a terme un programa d'aquestes característiques, recorda Salut.