Trenta alummes de l'últim curs de Primària de l'escola de Bordils de ficció que explica el distanciament de dos amics a causa dels problemes d'un d'ells, el protagonista, i posa el focus en la relació intergeneracional que manté amb els seus avis. Aquesta és la setmana clau d'un projecte oberts des de principis de curs ja que, entre dilluns i demà, ha arribat el moment del rodatge.

L'escola de Bordils participa en el programa pedagògic Cinema en curs des de la seva primera edició, ara fa 13 anys, i aquesta vegada ho fa amb el grup d'alumnes més nombrós -tal com va apuntar la directora del centre, Carme Congost.

L'associació A Bao A Qu que «proposa una manera de veure i de fer cinema i, també, una manera d'aprendre amb el cinema». La proposta es desenvolupa en centres d'arreu de Catalunya que, pel que fa a Girona, es concreten en les escoles de Bordils i Sant Jaume de Portbou -que hi participen des del 2005 i el 2012, respectivament- i els instituts Castell d'Estela d'Amer -des del 2005- i Santiago Sobrequés de Girona -des del 2009. El projecte també es treballa a Galícia, Madrid i Xile, un abast geogràfic que enguany s'ha ampliat amb Eukadi, on es realitza amb el Centre Internacional de Cultura Contemporània Tabakalera i la nova Elías Querejeta Zine Eskola. Des del curs passat, Cinema en curs també es treballa a les aules d'acollida que escolaritzen alumnat refugiat en centres educatius de Brandemburg i Berlín (Alemanya).

Les noies i els nois de 6è de Primària de l'escola Bordils, que ara roden el seu curtmetratge, han treballat amb l'assessorament de la cineasta Meritxell Colell, autora de la pel·lícula Con el viento, que s'ha estrenat a la Berlinale 2018 i es projectarà al Festival de Màlaga i al D'A Film Festival. Com tots els participants en el projecte, els escolars han fet diverses pràctiques al llarg del curs i dediquen els últims mesos del taller a l'elaboració del guió, la planificació, el rodatge i el muntatge del curtmetratge. Tal com remarquen els promotors del programa, «els alumnes són autors de tots els processos i desenvolupen totes les fases del procés de creació», que sempre són col·lectives. Així, aquests dies, els estudiants s'han repartit les tasques pròpies del rodatge d'una producció cinematogràfica.

El tema també es va escollir entre tot el grup. Carme Congost va explicar que, «com sempre, són situacions emocionals que poden passar a alumnes d'aquesta edat» i va destacar «la important relació amb els avis, amb els que passen estones i de vegades es creen més complicitats que amb els pares».

Tots els curtmetratges produïts en el marc del projecte Cinema en curs s'estrenaran a la filmoteca de Catalunya, en una data encara per determinar a principis de juny.